Mesto za reklamu

01.10. 2020.

Према подацима са сајта worldometer у свету је коронавирусом заражено више од 34 милиона особа, а од последица ковида 19 преминуло је 1.018.792. Највише заражених и преминулих је у САД, а велики број случајева заразе бележи се и у Индији, Бразилу, Русији и Колумбији.

У Европи највећи број заражених регистрован је у Шпанији – 769.188. Следе је Француска, Велика Британија, Италија и Немачка.

Раст броја новозаражених свакодневно бележи и Холандија.

Истраживање Вишег института за здравље и Католичког универзитета у Риму ја показало да је смртност пацијената с Дауновим синдроном током короне до десет пута већа.

Ванредно стање се враћа у Европу. Неке земље су већ увеле, неке ће то ових дана учинити

Број заражених Ковидом-19 премашио је 34 милиона, а више од милион људи изгубило је живот од последица вируса корона. Број нових случајева из дана у дан рапидно расте. Европа се поново нашла тамо где је била почетком године – поједине земље поново уводе ванредно стање, полицијски час, нове забране…

Први талас вируса корона „увео“ је ванредно стање у готово све европске државе. Од ширења смртоносног вируса  током пролећа „чувао“ нас је и полицијски час, затворени објекти и обавезне мере  –  држање физичке дистанце и ношење заштитних маски.  Када је вирус мало ослабио, све се полако вратило у нормалу, тачније „нову нормалу“.  Међутим, ових дана се сценарио с почетка године понавља. Отуда је увођење ванредног стања веома извесно. Неке земље су о томе већ донеле одлуку, неке ће то ових дана учинити. Забрињавајућа ситуација коју доноси нови талас ковида 19.

У Немачкој још 2.500 заражених, преминуло 12 особа

За последња 24 сата у Немачкој је пријављено 2.503 случаја коронавируса, саопштио је Институт “Роберт Кох”.

Од последњег пресека преминуло је још 12 особа, наводи Ројтерс.

Премијер немачке покрајине Баварске Маркус Седер сматра да би сценарио од 20.000 новозаражених дневно могао бити реалан за Немачку.

Тренутно је број дневних инфекција ниско четвороцифрен.

“Међутим, видело се како се брзо може променити стање”, рекао је Седер за РТЛ.

Он је рекао да се не сме негирати опасност.

Канцеларка Ангела Меркел већ је упозорила на снажан раст броја заражених током јесени и зиме.

Укупно је у Немачкој до сада заражено више од 290.000 људи, а преминуло је 9.500.

(Танјуг)

Немачка шири листу ризичних, ЕУ чека други талас

Немачка влада проширила је своју листу корона ризичних земаља на још 11 европских држава.

Одлуком владе цела Белгија и Исланд, као и поједини региони у девет европских земаља проглашени су, због растућег броја заражених, ризичним регионима.

У Француској ризичним регионима проглашени су Пеи де ла Лоар и Бургундија.

Први пут од избијања пандемије Немачка је на листу ризичних региона уврстио Литванију и Естонију.

Поред тога увршети су и региони у Ирској, Хрватској, Словенији, Мађарској и Румунији на листу.

Новом одлуком владе сада је 17 од 27 земаља чланица на листи ризичних региона.

Пољска је једина од девет суседних земаља Немачке која се није нашла на листи.

Институт за заразне болести “Роберт Кох” актуализовао је своју листу на којој се сада налазе Велс и Северна Ирска, први пут делови Велике Британије.

Најновије упозорење распршиће наде да би брзо оживљавање туризма дало подстицај економијама у Европи које су тешко погођене пандемијом, наводи Ројтерс.

Истовремено званичници широм Европе упозоравају да је неизбежан други талас епидемије вируса.

Немачка је упозорила своје грађане у марту да не путују у иностранство, али су упозорења укинута за ЕУ и њој блиске земље у јуну.

(Танјуг)

Мађарске границе остају затворене до краја октобра

Мађарске границе остаће затворене до краја октобра како би се спречило даље ширење коронавируса, саопштено је из кабинета мађарског премијер Виктора Орбана.

Мађарска је забранила улазак странаца још 1. септембра и донела одлуку да сви Мађари који се враћају из инистранства морају да иду у карантин, преноси Ројтерс.

(Танјуг)

И Грчка не отвара границе за грађане Србије

Границе Грчке остају затворене засада  до 12. октобра.

Кабинет мађарског премијера Виктора Орбана је саопштио да је та одлука донета да би се спречило даље ширење вируса корона.

Мађарска је забранила улазак странаца 1. септембра и донела одлуку да сви Мађари који се враћају из иностранства морају да иду у карантин.

И Грчка је продужила забрану ваздушног, поморског и копненог путовања за држављане трећих земаља.

Како је образложено, ограничења за копнене границе уводе се из превентивних разлога за заштиту јавног здравља од ширења вируса корона.

Ова одлука се не односи на држављане држава чланица ЕУ и Шенгенског споразума, као и на држављане Аустралије, Грузије, Канаде, Јапана, Новог Зеланда, Руанде, Јужне Кореје, Тајланда, Туниса, Уругваја и Уједињених Арапских Емирата.

Ограничења за путовања грађана Србије настављају да важе и за остале земље ЕУ.

Танјуг

У Русији рекордних 9.000 заражених у једном дану

У последња 24 сата у Русији је пријављено скоро 9.000 нових случајева заразе, што је рекордан број оболелих у једном дану од 12. јуна, саопштио је антикоронавирус центар.

Од последњег пресека преминуло је још 169 оболелих, чиме је укупан број жртава ковида 19 достигао 20.891, преноси агенција Тас.

Укупан број оболелих у Русији је 1.185.231.

Према подацима кризног центра, за последња 24 сата опоравило се још 5.985 особа, а укупно се с коронавирусом изборило 964.242 људи.

(Танјуг)

У Хрватској 234 новозаражених и четири смртна случаја

У последња 24 сата у Хрватској је регистровано 234 новозаражених коронавирусом и четири преминуле особе, саопштио је Национални штаб цивилне заштите.

Број активних случајева у овом тренутку је у Хрватској 1.325.

Међу њима је 297 пацијената на болничком лечењу, од тога је на респиратору 26 пацијената.

Од 25. фебруара до данас у Хрватској је укупно забележено 16.827 особа заражених новим корона вирусом, од којих је 284 преминуло.

Опоравило се 15.218 особа, од тога 161 у последња 24 сата.

У самоизолацији је тренутно 7.903 особа.

До данас је укупно тестирано 312.406 особа, од тога 5.322 у последња 24 сата.

(Танјуг)

Још 286 новозаражених и 12 преминулих у Бугарској

У Бугарској је у последња 24 сата на коронавирус тестирано скоро 5.000 грађана, а позитивних је било 286, подаци су објављени на званичном сајту цоронавирус.бг.

За последња 24 сата од последица ковида 19 преминуле је још 12 особа, наводи агенција БТА

Тренутно је 5.374 активна случаја. Хоспитализовано је 837, а 44 пацијента је на интензивној нези.

До сад се опоравило 14.643 оболела, за последња 24 сата 145.

Укупно је заражено 20.833, а преминуло је 837 особа.

(Танјуг)

Раст број заражених У Италији

Већ неколико седмица приметан је раст броја заражених коронавирусом у Италији, а расте и број хоспитализованих.

У последња 24 сата, према билтену који издаје Научно-технички комитет владе задужен за праћење епидемиолошке ситуације, коронавирус је констатован код још 1.851 особа, што је 200 особа више него претходног дана.

Расте број хоспитализованих, тренутно их је више од 3.000, а у последња 24 сата 19 особа је умрло од последица ковида 19.

Од почетка пандемије до сада у Италији је укупно коронавирусом заражено 314.861 особа, а укупан број преминулих је 35.894.

Ниједна италијанска покрајина није без случајева заразе, а већ десетак дана по броју предњаче покрајина Кампања, Лацио и Сицилија.

Италијанске власти настављају кампању масовног тестирања, јуче је 105.000 особа тестирано.

То је једна од мера превенције ширења заразе која је на врхунцу пандемије успешно примењена у северној регији Венето.

Извори блиски влади тврде да власти разматрају могућност продужења ванредног стања уведеног због пандемије ковида 19, крајем јануара ове године.

Према одлуци, која је сада на снази, ванредно стање уведено због пандемије траје до 15. октобра.

(Танјуг)

Нови дневни рекорд у Уједињеним Арапским Емиратима

Уједињени Арапски Емирати забележили су у среду свој највећи дневни број случајева коронавируса од почетка епидемије, односно 1.100 нових инфекција.

Број случајева у овој држави Персијског залива расте последња два месеца, са 164 колико их је било забележено 3. августа. За то су власти окривиле лоше придржавање мера социјалног удаљавања, преноси Ројтерс.

Укупан број забележених случајева у УАЕ износи 94.190 инфекција и 419 смртних случајева.

(Танјуг)

Почела школска година у Црној Гори

У Црној Гори је почела школска година, месец дана након редовног рока, услед епидемије коронавируса.

Директори подгоричке гимнације и Електро-техничке школе “Васо Алигрудић”, Зоје Бојанић-Лаловић и Веселин Пићурић, кажу да је у тим школама све спремно за почетак нове школске године и да ученици и родитељи немају разлога за забринутост.

Бојанић-Лаловић каже да је срећа што је дошао тај треутак, а да постоји свест о великој одговорности који носи овај тренутак.

“Морамо бринути, пре свега, о здрављу наших ученика, професора, техничког особља, а онда у ланцу је ту и породица наших ученика и запослених. Велика одговорност и радост у исто време”, рекла је Бојанић-Лаловић за ТВЦГ, пренео је портал РТЦГ.

Каже да верује да ће уз добру организацију пребродити изазовну ситуацију која је пред свима.

И Пићурић каже да су урадили све да деца буду потпуно сигурна.

“Обезбедили смо и да од уласка у школу буду присутни наставници који неће дозволити груписања, јер се морају испоштовати дистанца и маска”, рекао је Пићурић.

(Танјуг)

Број заражених у Мексику премашио 740.000

У Мексику је до сада потврђено 743.000 случајева коронавируса, а само за последња 24 сата регистровано је 5.053 новооболелих.

Укупно је преминуло 77.646 пацијената, а од последњег пресека живот је у борби с коронавирусом изгубило још 483 пацијената, саопштио је главни епидемиолог министарства здравља Хосе Луис Аломиа.

С друге стране, преноси Тас, у Мексику се до сада опоравило више од пола милиона људи.

(Танјуг)

Више од 86.000 новозаражених у Индији

У Индији је за последња 24 сата регистровано 86.821 заражених, након што је земља ублажила низ рестриктивних мера како би се изборила са економском кризом која је погодила земљу због пандемије.

Укупан број оболелих у овој земљи достигао је 6,32 милиона, наводи агенција Ројтерс.

Од последњег пресека преминуло је још 1.181 оболелих.

Укупно је преминуло скоро 99 хиљада људи од последица инфекције коронавирусом.

Од среде отворене су школе и почели су с радом биоскопи, а најављено је и отварање барова и ресторана у неким деловима земље.

Индија је пријавила најгори економски пад у последњих неколико деценија за квартал до јуна, јер су многа предузећа затворена због пандемије ковида 19 након што је у земљи проглашен стрктни карантин.

(Танјуг)

Број преминулих у Африци прешао 35.000

У Африци је од коронавируса досад преминуло 35.554 људи, а укупно је заражено више од 1,47 милиона, саопштила је у Светска здравствена организација.

У последњих 24 сата вирус је потврђен код 4.332 особе, а умрло је 97 људи.

Досад се опоравило 1,2 милиона пацијената, преноси Тас.

И даље је највећи број заражених и преминулих у Јужноафричкој Републици – 671.669 и 16.586, затим следи Египат са 103.079 заражених и скоро 6.000 мртвих. У Нигерији је регистровано 58.469 случајева и 1.111 преминулих.

(Танјуг)

Барозо нови председник коалиције против коронавируса

Бивши председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо именован је за председника Савеза Гави, који надзире систем глобалног приступа вакцини против коронавируса под окриљем Уједињених нација.

Управни одбор Гавија, у којем су УНИЦЕФ, Светска здравствена организација, Светска банка и фонд Билла и Мелинде Гејтс једногласно је потврдио избор бившег премијера Португала који је десет година био на челу Европске комисије, а затим радио за инвестициону банку Голдман Сакс.

“Свету треба Гави више него икада и како би гарантовао да ће вакцина против ковида 19 стићи у све земље, богате и сиромашне, и за наставак главне мисије, заштите милиона људи од болести које се могу избећи”, изјавио је Барозо, преноси СееБиз.

Од избијања пандемије ковида 19 организацију са седиштем у Женеви је СЗО задужила за координирање УН-овог система за глобални приступ вакцини против ковида 19, назван Ковакс.

Бивши португалски премијер ће наследити Нигеријку Нгози Окоњо-Ивеалу која је сада кандидаткиња за директорку Светске трговинске организације, а мандат у председништву Гавија завршава јој се крајем децембра.

(Танјуг)

У Бразилу још 33.413 новооболелих и преко 1.000 преминулих

У последњих 24 сата у Бразилу је регисровано 33.413 нових случајева, а преминула је 1.031 особа.

У тој земљи досад је заражено 4.810.935 људи, саопштило је министарство здравља, преноси Ројтерс.

Од почетка пандемије преминуле су 143.952 особе.

(Танјуг) 

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here