Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

За три недеље сукоба три милиона људи је напустило Украјину. Више од половине избеглих је у Пољској, а избеглице из Украјине пристижу и у Србију.

Никола Сакан из Комесаријата за избеглице каже за РТС да је њихов тим непрекидно дежура на прелазу Хоргош, додајући да је њихов посао да избеглима из Украјине пруже све информације о томе које услуге могу добити у Србији.

“Делимо им брошуре на украјинском са бројем телефона и мејл адресом на које могу да се обрате у било које доба дана или ноћи уколико имају неки проблем или уколико им је потребна додатна информација”, наводи Сакан.

Указује на то да је у великој већини избеглих жене са децом, мање мушкарци, углавном су у транзиту.

Наводи да има и породица које остају у Србији код пријатеља или родибине које упућују да се јаве локланим повереницима за избеглице како би пријавили свој боравак у Србији.

Око тридестак особа борави у центрима Комесаријата, углавом је реч о породицама са децом. Имају све услове – смештај, храну.

Према речима Сакана, већина избеглих долази приватним аутомобилима, а крећу се ка Грчкој, Бугaрској и нешто мање ка Црној Гори.

Од Комесаријата добијају пакете помоћи који садрже храну и средства за личну хигијену.

Током фебруара и прве половине марта кроз Србију је прошло око 12.500 избеглих из Украјине, од којих је око 2.500 остало у Србији.

Поред Хоргоша, оне који су напустили Украјину, специјализоване екипе Комесаријата за избеглице дочекују и на граничним прелазима “Ватин” и “Јаша Томић”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here