Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је данас да је у последња 24 часа регистровано 535 особа које су биле позитивне на коронавирус, од тестираних 5.011.

У последња 24 часа, није било преминулих од последица вируса, тако да је укупан број преминулих и даље16.120, а проценат смртности је 0,80 одсто. У саопштењу се наводи да је 95 пацијента на болничком лечењу, oд чега сe 6 налази на респираторима.

Последње мерење заражености је забрињавајуће. Значајно је поново смањен број тестираних, али је и са таквим изорком број оболелих забрињавајући – чак 535 заражених. И остали подаци нису најбољи. На срећу и данас нико није преминуо, али већ с зна да су то ретки изузеци.

У време, може се слободно рећи и забрињавајућег пораста новозаражених у Србји, то констатују озбиљни епидмиолози, а грађани се понашају као да смо се одавно решили вируса, који је потресао човечанство. Истина је да нови доминантан омикрон вирус има слабије последице него они који су му претходили. Али и од омикрона су многи широм света умрли и имају велике последице. И код нас се умире од омикрона. У последње време само у неколико дана, као и данас, није било преминулих. У једном дану није било ниједног преминулог, а већ следећег дана преминуле је чак 5 особа. Истина је и да је само један број заражених на болничком лечењу. Међутим, један значајан број се лечи код куће. Неки и умиру од болсти и стања у које су доведени управо тим вирусом. Истина је и да су се у више земаља појављују нови сојеви омикрона и мутације које ће бити много опасније и те змље најављују нови талас вируса и припремају мере заштите.

Искуство неких земаља не користимо у заустављању ширења вируса, а такво искуство има и Кина, пријатљска земља, на коју се често позивамо. Кина је у последње време имала лоше искуство у ширењу омикрона и ефикасно се против њега изборила. Вест је управо објављена.

Власти Шангаја прогласиле су победу над коронавирусом пошто у том граду, први пут у последња два месеца, није било пријављених случајева. Пекиншка комисија за образовање саопштила је да сви ученици основних и средњих школа у кинеској престоници могу да се врате индивидуалној настави од понедељка.

Два велика града била су међу неколико градова у Кини који су увели ограничења како би зауставили ширење омикрон варијанте ковида од марта до маја ове године, а Шангај је увео двомесечни карантин на целој својој територији који је укинут првог јуна, преноси Ројтерс.

Наши озбиљни епидемиолози упозоравају да код нас пандемија поново поприма размере које захтевају бригу шире заједнице. Они указују да се већ морају у свим ситуацијама већег окупљања људи, где се вирус лако шири,  морају примењивати маске и друге мере заптите. Ми их у томе свесрдно подржавамо и поручујемо: Чувајте се, вирус је и даље са нама!

Од почетка пандемије тестиране су 9.870.894 особе, од којих су 2.025.577 биле позитивне на Коронавирус, a досада је преминуло 16.120 наших људи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here