Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас са новом амбасадорком НР Кине у Србији Чен Бо о сарадњи двеју земаља на реализацији заједничких инфраструктурних пројеката.

Михајловић је истакла да је вредност таквих пројеката већа од милијарду евра, као и да су планирани пројекти вредни четири милијарде евра.

Према њеним речима, две земље одлично сарађују, пре свега захваљујући пријатељству и добрим односима председника Србије Александра Вучића и Кине Си Ђинпинга.

Укупна вредност заједничких пројеката је већа од пет милијарди евра. Радимо заједно на изградњи Коридора 11, обилазнице око Београда, а на пролеће нас чека почетак радова на деоници Прељина–Пожега. Кинеске компаније су наш поуздани партнер и на изградњи брзе пруге Београд–Будимпешта, нагласила је она.

Потпредседница Владе је подсетила на то да је Србија прва земља у региону која је са Кином закључила Споразум о стратешком партнерству и једина има Споразум о сарадњи у области инфраструктуре, на основу којег су кинеске компаније изградиле мост Земун–Борча.

Заједно реализујемо важне инфраструктурне пројекте, пре свега у друмском и железничком саобраћају. Радује нас и да смо део иницијативе “Један појас, један пут“, навела је Михајловић.

За Србију је важно регионално повезивање, као и сарадња са стратешким партнерима, а Кина је један од њих, поручила је она, при чему је изразила уверење да ће две земље и у будућности имати добру сарадњу јер је то у обостраном интересу.

Аутор: mgsi.gov.rs

Амбасадорка Чен Бо је истакла да ће посвећено радити на даљем јачању сарадње двеју земаља и реализацији великих инфраструктурних пројеката.

Михајловић је, у знак добродошлице, поклонила својој саговорници стилизовану везену минијатуру, ручни рад наших жена са села.

Потпредседница Владе традиционално дарује ове поклоне страним званичницима, у склопу иницијативе “Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима”, коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно-мрежом и НАЛЕД-ом.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here