Mesto za reklamu

18.01.2020.

После шест дана интензивног фестивалског живота, вечерас се на Мећавнику свечано затвара Тринаести Кустендорф, међународни филмски и музички фестивал, који је ове године био посвећен редитељима. Фестивал је  завршен доделом награда најбољим остварењима приказаним у такмичарском програму. У такмичарском програму приказан је 21 филм домаћих и страних аутора. Прва награда фестивала „Златно јаје“ додељена је Богдану Мурешануу за филм „Божићни поклон“

За фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичили су се филмови младих режисера из Кине, Румуније, Бјелорусије, Мађарске, Бугарске, Украјине, Швајцарске, Србије, Израела, Шпаније, Пољске, Ирана, Хрватске и Француске.

И данас су у Дрвенграду севали блицеви, јер је свако пронашао своју филмску звезду.

Милош Биковић, задовољан што ових дана с филмом Слуга обара рекорде, на кустендорфском белом тепиху стрпљиво је позирао својој верној публици.

Биковић је на „Кустендорфу“ премијерно приказао инсерт из филма и серије Хотел Београд, у руско-српској продукцији. Премијера је у марту у Русији, а затим и у Београду.

„Иницијатива је била моја да се серија Хотел Елеон и јунаци из те серије, као и популарност те серије искористе и да се промовишу Београд и Србија. То су јунаци које публика ишчекује, али ће тај филм осим комедије и љубавне приче донети публици и у Русији могућност да се упознају са Србијом и да пожеле да дођу“, истиче Биковић.

На Кустендорфу је био и чувени Бранислав Брајан Рашић. Фотографисао је „Ролингстоунсе“, Дејвида Боувија, Ејми Вајнхаус и бројне друге светске звезде. Дрвенград каже, има посебну драж, као и Андрићград, који гости „Кустендорфа“ редовно обилазе.

Доделом награда, свечано je затворен 13. „Кустендорф“.

Жири у саставу Паоло Вирци, Владислав Ткачјов и Тонино Бенаквиста, одлучио је да награду за најпоетичнији филм заслужује редитељ Димитар Кутманов за своје остварење „Далеки дом“, док је посебно признање жирија добио филм „Хавана, Куба“ Андреја Хуцулека.

Прва награда фестивала „Златно јаје“ додељена је Богдану Мурешануу за филм „Божићни поклон“. Алиаксеј Палујан добитник је награде „Сребрно јаје“ за филм „Језеро среће“, док је награда „Бронзано јаје“ припала Ингрид Сантос за филм „Биф“.

О награди“ Вилко Филач“ одлучивао је Мишел Аматје, а додељена је Ингрид Сантос за филм „Биф“.

Емир Кустурица је доделио и захвалнице учесницима фестивала, одевен у мајицу са ликом Џулијана Асанжа. На свечаности затварања манифестације је поручио:

-Ово је фестивал који већ 13. пут покушава да уради исто. Не треба бити наиван, па мислити да један феативал може определити свет. Треба веровати у нову утопију. Овај свет је већ увелико промењен, а ми верујемо да овај фестивал својим малим уделом може утицати на малу промену према утопијском свету. Захваљујем младим колегама и члановима жирија – поручио је оснивач Фестивала Емир Кустурица.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here