Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Иако је југословенски председник Јосип Броз Тито рођен 7. маја, званично је славио рођендан 25. маја, на дан који је 1957. године назвао Даном младости. Овај празник се у државама некадашње Југославије обележава и данас.

   Дан младости уведен је у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији (СФРЈ) 1945. године, на иницијативу крагујевачке омладине.

Главни симбол празника била је штафета младости, која је ношена месец и по кроз читаву територију Југославије и 25. маја предавана Титу на свечаности – слету – који је организована на стадиону ЈНА.

Носиоци штафете младости били су узорни млади људи – најбољи ученици и студенти, млади радници, истакнути спортисти, односно они омладинци који су се истицали својим нарочитим залагањем и постигнућима.

Штафета младости предавана је Титу све до његове смрти 1980. године, али се њен живот наставио и касније. Наследили су је председници тадашњег Савеза социјалистичке омладине Југославије, који су је примали као симбол љубави и оданости Титовом делу до 1987 године.

Штафета младости, која се у сусрет 88. Титовом рођендану, на дан његове смрти 4. маја затекла на путу по Хрватској, прекинула је свој пут и положена је на одар председника у Скупштини СФРЈ.

Као и претходних година, више хиљада поштовалаца Брозовог лика и дела обићи ће Титов гроб у Кући цвећа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here