Mesto za reklamu

23. 07. 2020.

Премијерка Ана Брнабић рекла је на конференцији за новинаре Кризног штаба у Палати Србија да током читаве борбе против короне не постоји особа која није добила подршку респиратора. Нико у Србији није преминуо зато што није било респиратора. Др Драгош Стојановић негирао да је пацијент у тој установи преминуо због недостатка подршке на респиратору. Министар здравља Златибор Лончар истакао је да има више пацијената који су отпуштени од оних који долазе на лечење.

Премијерка Ана Брнабић је рекла да на почетку конференције за штампу жели де се извини грађанима, јер ће морати да почне тиме што ће одговорити на оптужбе и лажи које су пласиране преко стране медијске агенције – да је једна особа преминула у Земуну зато што није било довољно респиратора.

“Током читаве борбе протов короне не постоји особа која није добила подршку респиратора, не постоји нико у Србији ко је преминуо зато што није било респиратора”, рекла је Брнабићева.

Не постоји нико у Србији ко је преминуо чекајући на респиратор, поновила је премијерка Брнабић. Према њеним речима, никада нисмо дошли у дилему да наши здравствени радници бирају између живота једне особе зато што нема довољно респиратора. То је безочна, страшна лаж, рекла је премијерка.

“Нећемо дозволити да се о Србији лаже, да се унижава, само из неких политичких разлога”, истакла је Брнабићева.

Ана Брнабић каже да Србија има 1.030 респиратора у централном магацину и нешто више од 400 слободних респиратора по болницама широм Србије и да се свакодневно шаљу респиратори тамо где је потребно.

“Због чега се једна таква велика светска агенција, поред тако ужасне ситуације у људским животима, бави једним случајем у Србији?”, рекла је она.

Говорећи о лажним тестовима, Брнабићева каже да се све може проверити у валидној лабораторији.

“Немамо тај проблем у Србији и ако је икада постојао, имате пет или шест лабораторија које су државне, то је високоризична ограда пи-си-ар тестова. Не може се фалсификовати”, изричита је Брнабићева.

У Београду је најкомплекснија ситуација, затим следе Нови Сад, Крагујевац и Шабац, рекла је премијерка.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да има више отпуштених пацијената него оних који долазе на лечење.  Истакао је и да има довољно места у ковид болницама. Све капацитете смо преусмерили тако да смо спремни за сваки сценарио, чак и ако дође до неког наглог скока, указао је Лончар.

Поводом случаја о пацијенту који је преминуо, који је био повод за реаговање премијерке, новинар ТВ Н1 је појаснио да је колега те светске агенције написао извештај на основу документа које му је доставила породица преминулог пацијента и да је он проверио веродостојност документа код директора болнице. Потврђена му је и вередостојност документа и тачност навода лично од директора болнице Земун.

Говорећи о пацијенту који је преминуо 12. априла у КБЦ “Земун”, Лончар је рекао да када неко има 96 сатурацију, било би кривично дело да се такав пацијент интубира.

Директор КБЦ “Земун” Драгош Стојановић рекао је да та институција има шест јединица интензивне неге од којих је једна респираторни центар и детаљно описао ток лечења поменутог пацијента. Напоменуо је да он није преминуо због недостатка подршке на респиратору.

Навео је да у респираторном центру има 30 апарата и да су сви ти апрати, у моменту када је преминули о којем је АФП писао, били заузети, али да је преосталих 35 из осталих пет центара могло да се користе.

Објаснио је да је пацијент остао на интензивној нези на неинванзивној вентилацији, што је специјална маска са кисеоником која помаже пацијенту да дише.

Пацијент је по индикацији конзилијума лекара наставио даље лечење на неинвазивном начину вентилације, рекао је директор КБЦ “Земун”.

Маска, дистанца и прање руку је неопходно, закључио је др Стојановић, додајући да лекари раде свој посао предано.

“Србија ову борбу води одлично. Трудићемо се максимално”, закључила је премијерка Брнабић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here