Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

“У Бојкот”, кључна је порука 44. грађанског протеста одржаног 5. октобра у Београду, уочи најављених избора који би требало да се одрже највероватније у марту 2020. године. Уместо великог транспарента који су до сада носили у протестним шетњама са натипсом “Један од пет милиона”, од вечерас се носи велики транспарент са крупним натписом “У бојкот” и мањим словима, као потпис “Један од пет милиона”.

Протест покрета “1 од 5 милона” почео је на платоу испред Филозофског факултета у Београду, а тема окупљања грађана је подсећање на демонстрације 5. октобра пре 19 година након којих је окончана власт тадашњег председника Слободана Милошевића. Овај протест је између осталог одржан и у у знаку позива на бојкот наредних парламентарних избора.

Како су организатори протеста навели у позиву грађанима “пети октобар је запамћен као датум победе против једног диктаторског режима који се мешао у све сфере друштва, а ми поручујемо да су нове победе тек почеле”.

На 44. протесту у Београду говорили су студенти који су учествовали у блокади Ректората и Владимир Радојичић из покрета “Не давимо Београд”.

Окупљенима се на почетку протеста обратила Валентина Рековић, студенткиња Београдског универзитета.

“Половина министара у Влади Србије има лажне дипломе. Од 4. новембра министар (финансија) Синиша Мали више неће бити доктор наука”, рекла је Валентина Рековић, подсетивши власт да Универзитет у Београду мора да очува интергритет.

“Ви сте људи који одржавају бунт, ви сте људи који су права елита, ви сте људи којих се председник државе Вучић гнуша. Педесет година, од 68, ми овде тражимо слободу штампе. Како смо дошли до тога? Заборавили смо да се прљавштина мора стално чистити. Демократија се мора неговати. И друго, неки од наших пријатеља и комшија гласају за СНС. Треба да их прихватимо и дамо им подршку да то раде”, рекао је окупљенима Оливер Тошковић, професор Универзитета у Београду. Он је позвао министра Синишу Малог да дође на грађански протест и да се извини “јер је преписао свој докторат”.

Додао је да се зло крије најчешће у обичним људима, који кажу “да само раде свој посао”. “То не сме овде да се деси”, рекао је Тошковић.

Миодраг Симовић, један од организатора грађанских протеста поручио је да се у Србији “одвијају лажни избори”. “Због тога, бојкот! Бојкотујемо све док се не успоставе слободни и демократски избори.  Он је позвао окупљене да потписују декларацију тог удружења о бојкоту предстојећих избора.

Грађани су потписивали и Петицију за бојкот избора

Владимир Радојчић из покрета „Не давимо Београд“ је навео да њихов циљ “није рушење Александра Вучића с власти, већ слободни избори на свим нивоима”.

Протестна колона кренула је нешто пре 19 часова од платоа испред Филозофског факултета, и наставила улицама Васе Чарапића, Француске, Симине, Дечанске, Македонске, Светогорске и Таковске, где је зграда Радио-телевизије Србије.

Учесници Протеста су се зауставили испред зграде РТС-а, коју су излепили налепницама на којима пише “бојкот”, а у складу с тим и на камиону са разгласом појавио се транспарент с натписом “бојкот” као главни мото уместо ранијег “1 од 5 милиона”.

Налепнице са натписом “бојкот” на зграду РТС лепили су и Драган Ðилас и Бошко Обрадовић, а у шетњи до зграде јавног сервиса били су и Вук Јеремић, Јанко Веселиновиц, Борко Стефановић, Никола Јовановић, чланови Савеза за Србију.

Организатори протеста и вечерас су поновили захтеве које имају скоро годину дана – стварање услова за фер и слободне изборе и објективно извештавање Радио телевизије Србије.

“Драгане Бујошевићу (директор РТС), срам те било, окомио си се на студенте. Фарбаш нас годинама. Сада смо овде да бисмо завршили посао започет 5. октобра пре 19 година. Нема стајања, идемо у бојкот”, поручила је испред зграде Радио телевизије Србије студенткиња Теа Вукадин.

Захтев да Радио телевизија Србије објективно информише јавност, био је и захтев уочи “револуције” 5. октобра пре 19. година када су опозиција и грађани формални јавни сервис РТС због служења режиму називали “ТВ Бастиља”.

Осим смене директора и уредника информативног програма РТС-а, Драгана Бујошевића и Ненада Љ. Стефановића, грађани у протестима захтевају и слободне изборе, без притисака на гласаче, паралелних бирачких спискова које, како тврде, води владајућа Српска напредна странка (СНС) и присуства особа у цивилу у аутомобилима без регистрационих таблица које контролишу и застрашују гласаче, као на изборима у Лучанима, а пре тога у Бору и другим градовима Србије.

Шетња је завршена на Тргу Републике где се након једногодишње реконструкције, због неуспелих радова, опет изводе поправке због чега је Београд у саобраћајном колапсу. Учесници протеста фарбали су коцке на тргу златном бојом, како би показали да су поступци власти само фарбање стварности.

“Они говоре да смо у златном добу. Показали смо шта је њихово златно доба, они само префарбају фасаду, а испод се све распада”, рекао је један од организатора протеста Миодраг Симовић.

Између остаог протестна колона прошла је испред полицијске станице Стари град у улици Мајке Јевросиме где је део демностраната узвикивао “Ухапсите Весића (заменик градоначелника Београда)”. Са протеста је више пута затражено од државе да открије и казни налогодавце и извршиоце убиства политичара са Косова Оливера Ивановића који је из ватреног оружја ликвидиран у јануару 2018. године у Северној Митровици.

Протест је прошао без инцидента.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here