Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

У оквиру нове једнодневне манифестације „Ноћ српског филма“, која ће се на иницијативу Филмског центра Србије, у партнерству са више од четрдесет локалних биоскопа, одржати 5. јуна у 32 града у Србији, на програму ће бити четири дугометражна играна филма и исто толико кратких филмова, најавили су организатори.

Током једне вечери, у више од четрдесет биоскопа, биће приказани најгледанији домаћи филмови: Јужни ветар, редитеља Милоша Аврамовића, Такси блуз, Мирослава Стаматова, Краљ Петар Први, Петра Ристовског и дечији филм Злогоње, Рајка Миљковића.

Филм Јужни ветар говори о животу Петра Мараша, припадника београдске аутомобилске мафије који напушта родитељски дом и с дугогодишњом девојком Софијом се усељава у свој нови стан. Клан чији је припадник, а којим управља искусни “Цар”, добро “ради”.  Посао је уигран, новца има довољно за све, а полиција им не прави проблеме.

Такси блуз је љубавна комедија а истовремено и узбудљиви “road movie”. Главни јунак је је Марко (42), симпатични али пропали драматург који годинама ради као таксиста. Филм прати његове авантуре током једне урнебесне ноћи. Наизглед један нормалан дан на послу ће се претворити у хаос када се у његова кола ушуња дечак Дамир, који је побегао из дома за незбринуту децу и који је у потрази за својим оцем.

Популаризација српског филма 

 

 

 

Филм Краљ Петар Први враћа гледаоце у време када се краљ Петар Карађорђевић вратио у домовину, увео парламентарну демократију на двору и започео обнову Србије.

Остварење Злогоње је прича о Јовану и Милици, десетогодишњацима који се упознају када Милица ненадано стигне у Јованов разред.

Такође, у оквиру манифестације, биће приказана и четири краткометражна филма, подржана средствима Филмског центра Србије, и то: играни филм Малишан, Данила Бећковића, анимирани филм Ехо, Косте Ракићевића и Борише Симовића, документарни Исти, Дејана Петровића, и кратки студентски филм Шафарикова 19, Лане Павков.

Циљ манифестације је популаризација српског филма, са акцентом на оне који су подржани на конкурсима Филмског центра Србије, као и жеља да се савремена српска продукција учини инспиративном и приступачном што већем броју заинтересованих гледалаца, посебно младима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here