Mesto za reklamu

23.11.2019.

У Београду је вечерас одржан још један протест „Један од пет милиона“, а после обраћања код Ректората у Васиној улици учесници су се упутили у шетњу до Министарства финансија у Улици кнеза Милоша.

51.протестни скуп у Београду био је посвећен студентима који су „спасили Универзитет“, а поводом одлуке Одбора Београдског универзитета за етику да је докторат Синише Малог плагијат. Окупљенима су се обратили професори Слободан Првановић и Биљана Стојковић.

Професор Слободан Првановић је рекао да је одлука о докторату Синише Малог „велики корак за Универзитет, али мали за Србију“ истакао је да су се окупили како би “прославили спас Београдског универзитета”.

“Захваљујући студентима из ‘Један од пет милиона’, Београдски универзитет је спасен од потпуне пропасти… Хвала студентима што су блокадом Ректората, храброшћу, издржљивошћу и снагом успели да спасу Београдски универзитет”, поручио је Првановић.

“Велико хвала и професору Карапанџи, који је први открио да је докторат Синише Малог плагијат. Ипак да парафразирам Нила Армстронга, био је ово велики корак за Универзитет, али је мали за Србију”, рекао је Првановић.

“Има још много тога што треба да се уради да би се средила ствар у Србији”, закључио је професор Првановић.

Професорка Биљана Стојковић честитала је студентима и професорима слободан Универзитет.

“Претходна два дана решиле су се две талачке кризе у Србији. У петак један терориста ушао је у један разред у једној школи у Србији и држао је децу неколико сати. Ученици су позвали свог наставика и он је разоружао терористу”, навела је Стојковићева.

“Друга талачка криза трајала је значајно дуже, трајала је шест година. Талац није био само један ђачки разред, био је цео Универзитет. Талац је била универзитетска честитост, интегритет, понос Универзитета. Све је то био талац током шест година под овом влашћу.

Србија је седам година у талачкој кризи која још није разрешена”, навела је Стојковићева.

Додала је да је “у четвртак ова дуга талачка криза од шест година разрешена”. “Коначно је Етички одбор Универзитета рекао да докторат Синише Малог јесте плагијат”, навела је Стојковићева.

Указала је да је до тога дошло након блокаде Ректората од стране студената.

“Јасно нам је, ови студенти су нам показали шта треба да радимо, показали су нам како се брани универзитетска част, како се брани академска честитост, како се брани аутономија Универзитета и на томе им дугујемо један дубок наклон”, поручила је Стојковићева.

Након тога учесници протеста су кренули у протестну шетњу до Министарства финансија које предводи Синиша Мали, а на челу колоне били су студенти и професори. Учесници су се потом вратили до зграде Ректората.

Од опозиционих политичара на протесту су били и лидер ДС-а Зоран Лутовац и Борко Стефановић из Странке слободе и правде, а раније данас су ДС, Двери и СзС позвали саопштењима грађане на протест.

Код Министарства финансија демонстрантима се обратио студент Срђан Маковић, који је рекао да студенти неће тражити смену Малог, него ће министра, каже, сменити грађани на улици.

Ово је био 51. протест. Први је одржан у новембру 2018. у Крушевцу, неколико дана пошто је Борко Стефановић нападнут уочи страначке трибине. Његови нападачи су ухапшени, а протести су настављени, не више под називом „Стоп крвавим кошуљама“, већ „Један од пет милиона“, а главна парола у последње време је „Бојкот“ избора.

Годишњица напада на Борка Стефановића

Трибином Савеза за Србију и Уједињене опозиције, у Крушевцу је обележена годишњица напада на Борка Стефановића, заменика председника Странке слободе и правде, и страначке активисте Бобана Јанковића и Марка Димића.

Скуп је одржан у месној заједници Расадник, испред које се напад и догодио.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here