Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Учесници протеста “Један од пет милиона” окачили су вечерас велику “крваву” кошуљу на зграду Владе Србије у Београду и тиме завршили 52. по реду антивладин протест у овом граду.

 На протесту је обележено годину дана од првог у низу грађанских протеста, који је одржан 28. новембра 2018. године у Крушевцу, а чији је симбол била управо крвава кошуља опозиционог политичара Борка Стефановића. Њега је пет дана раније, уочи трибине у том граду, напала, оборила на асфалт и металним шипкама претукла група нападача.

    Годишњица напада на Борка Стефановића на протесту у Београду

“Прошло је годину дана од једне разбијене главе, годину дана од прве побуне која је покренула маратон револуција и побуна против диктаторског режима. За тих годину дана показали смо истрајност, показали смо да ништа не може да нас заустави и одврати од идеје да променимо извитоперен систем”, саопштили су организатори протеста уочи вечерашњег окупљања.

“Мисли су да нећемо издржати ни четири суботе, а ево нас 52. суботе за редом, без прекида већ годину дана у борби против насиља и диктатуре”, рекла је једна од представника удружења “Једна од пет милиона” Валентина Рековић на платоу испред Филозофског факултета где је окупљање учесника протеста почело.

Она је казала и да су за све то време многи присвајали протесте и да их многи и данас присвајају, те истакла да су градјани на улици једини власници протеста, а “једини организатор” Александра Вучић.

Рековић је рекла да актуелну власт прате бројне афере и да је уздрмана.

Новинар Срђан Шкоро је рекао да пре годину дана, када су протести први почели, деловало да Вучић не може пасти, али да је данас годину дана од првог протеста све више афера од којих не може актулена власт више да се брани и не зна како, те да су “почели да се распадају”.

“Зато свако од вас који сте већ годину дана на улици морате да будете поносни на ово што је урадјено. Сви сте ви ризиковали када сте се појављивали на скуповима и сносите одговорност да када скинемо ову злу власт да се промени систем и да ова деца могу нормално да живе и да се запошљавају, а не исељавају. Зато сви као један из суботе у суботу до победе”, рекао је Шкоро.

После говора окупљени су кренули у шетњу до зграде Владе Србије. Учесници протеста носили су пароле “Слобода за Александра (Обрадовића)”, узбуњивача из фабрике ‘Крушик’ који је у кућном притвору након што је указао на пословање које би могло бити на штету те фабрике, “Нема среће без слободе ни слободе без правде” и Бојкот.

И ови протести су били праћени звуцима добоша и пиштаљки а на месту протеста колпортери су продавали недељник НИН са насловном страницом која је накнадно повучена, а на којој је фотографија снајперске пушке на сајамском штанду и председника Србије Александра Вучића поред ње.

Након обраћања говорника, кренула је протестна шетња. Уместо планираном трасом Улицом краља Милана па до Владе Србије, демонстранти су дошли до зграде РТС-а где су прочитани захтеви упућени уредништву РТС-а и запаљене бакље.

Један од организатора протеста “Један од пет милиона” Срђан Марковић пријавио је да га ја на протесту напала непозната особа и да га је давила пола минута, саопштили су организатори протеста.

Како се наводи, полиција је привела нападача.

До инцидента је дошло у непосредној близини зграде Владе Србије.

“То је човек који ме је већ једном напао на протестима. Он је снимао само нас са камиона, није хтео да се легитимише, кад сам га снимао пре пар протеста он је мене ударио, дошла је полиција и рекла да морам да пријавим напад јер нема личну карту. Сада сам га снимао јер сам га препознао, док сам кретао да му снимим лице кренуо је да ме дави, давио ме пола минута. Очекујем полиција да реагује и тужилаштво и да нам кажу ко су ти људи који нас снимају на сваком протесту. Полиција је реаговала кад је кренуо да ме дави”, испричао је Марковић за Н1.

„Српска стварност“ / РТС, Н1, Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here