Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Мало је познато да је Српкиња писала текст за химну Републике Аустрије која је у званичној употреби од завршетка Другог светског рата. Паула фон Прерадовић (12.10.1887. -25.05.1951.), Аустријанка српског порекла, написала је текст химне ове земље „Земља планина, земља река” (Land der Berge, Land am Strome).

Ове године се обележава 70 година од њене смрти. Паула је била песникиња и ови стихови настали су непосредно након Другог светског рата, када је , од 1.800 такмичара, победила у избору за текст песме који ће бити званична химна Републике Аустрије.

Уз музику Вофганга Амадеуса Моцарта из 1791. године, речи њене песме 1947. године су потврђене као нова аустријска химна.

Паула је рођена у Бечу, али је своје детињство и младост у периоду од 1889. до 1901. године и од 1905. до 1913. године провела у Пули која је тада припадала Аустроугарској. Њен отац је био Душан Прерадовић, који је према сачуваним подацима, водио порекло од Прерадовића, православних Срба из Србије. Они су се у XVII веку, пре велике Сеобе Срба, преселили у Бачку и настанили у селу Леђен (данас Риђици) у горњој Бачкој, између Баје и Сомбора.

У време пресељења, старешина задруге Прерадовића био је свештеник Српске православне цркве. Један део породице Прерадовић добио је угарско племство и користио предикат фон Прерадовић. Паула је имала два брата и две сестре. Удала се 1916.године за аустријског писца и новинара Ернеста Молдена и имали су двоје деце – Фрица и Ота Молдена. Њен муж је постао главни уредник новина, а за време рата они су се придружили отпору против нацизма, због чега су затворени. У знак почасти, аустријска Пошта је 1996. године издала поштанску марку с ликом Пауле фон Прерадовић и насловом химне.

„Српска стварност“ / рудник.ат /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here