Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Прве масовне демонстрације у вишестраначкој Србији против владавине Слободана Милошевића одржане су на данашњи дан 1991. године, на Тргу Републике.

Демонстрације су одржане на Тргу републике у Београду 9. марта 1991.г., а окупило се по неким проценама између 70 и 100 хиљада људи. То је био први велики митинг Српског покрета обнове Вука Драшковића, а подржали су га и још неке опозиционе странке против режима Слободана Милошевића.

Повод за демонстрације било је тражење оставке генералног директора Телевизије Београд Душана Митевића и министра полиције Радмила Богдановића, али су се касније претвориле у демонстрације против Слободана Милошевића.

Забрана митинга, јаке снаге полиције, покушаји да се грађани растерају сузавцем, воденим топовима, гуменим мецима, коњицом и силом, пребијање демонстраната били су начин на који се тадашњи режима Слободана Милошевића за обрачун с неистомишљеницима.

Председник Србије Слободан Милошевић је затражио од Председништва СФРЈ да размести јединице ЈНА да би се угушиле демонстрације. Председник Председништва Борисав Јовић је телефоном контактирао остале чланове Председништва и ЈНА је заиста послата тенкове на улице, али су Словенци и Хрвати касније тврдили да је тај потез био неуставан. Увече, Милошевић се обратио нацији преко телевизије. Иако никог није поменуо по имену, догађаје тога дана је описао да су вођене од „сила хаоса и насиља“, „којима се Србија мора супростстављати свим уставним средствима“. Увече су се тенкови и оклопни транспортери појавили на улицама. Забрањен је рад Б-92 и НТВ Студио Б.

У сукобу демонстраната и полиције било је повређено више од 200 људи. Погинуо је полицајац Недељко Косовић. Полиција је пуцала бојевом муницијом и тада је убијен 17-годишњи Бранивоје Милиновић. Ухапшен је председник СПО Вук Драшковић и забрањен је рад Телевизије Студио Б и Радија Б92.

Према извештају РТС-а, било је неколико хиљада демонстраната, а по независним медијима преко 50.000.

Демонстрације су трајале неколико дана, све док нису пуштени из затвора ухапшени током демонстрација. Руководство РТВ Београд је било смењено, а Студио Б и Радио Б92 су након забране наставили да раде.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here