Mesto za reklamu

01.05.2019.

Цела регија пружа отужну слику, наводи ФАЗ, а као позитиван пример истиче Северну Македонију и њeне “храбре кораке и реформе којима је држава заслужила почетак преговора с Унијом”.

Председник Србије Александар Вучић тврди да своју земљу води у Еуропску унију, док истовремено медији који су ослонац његове власти користе сваку прилику за хушкање против Еуропе и зато таквој Србији није место у Еуропској унији, пише данас угледни њемачки дневни лист Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг (ФАЗ).

У тексту о Србији подсећа да немачка канцеларка Ангела Меркел и њен француски колега Емануел Макрон  имају организован сусрет у Берлину са лидерима земаља Западног Балкана; земаља које, наводи лист, “желе  постати чланице Еуропске уније, иако нити једна није стварно припремљена за приступ заједници еуропских земаља.

ФАЗ подсећа на пример Румуније и Бугарске, еуропских чланица које, сматрају, такођер нису били довољно зрели за улазак у Еуропску унију.

– Даље приближавање земаља Западног Балкана Еуропској унији у овом тренутку послало би погрешан сигнал, поручује угледни дневни лист, напомињући да то не значи како те исте земље не заслужују подршку Еуропе.

Цела регија пружа отужну слику, наводи ФАЗ, а као позитиван пример истиче Северну Македонију и њене “храбре кораке и реформе којима је држава заслужила почетак преговора с Унијом”.

Србију ФАЗ сматра непогодним кандидатом за чланство, барем у овоме тренутку.

– Грађани Србије у анкетама показују најнижу стопу наклоности према ЕУ, која је икад измерена у некој земљи кандидату. Председник Вучић то објашњава чињеницом да је већина чланица ЕУ признала независност Kосова, наводи Франкфуртер Алгемеине Цунг.

Такођер, ФАЗ истиче да “није довољно указивати на Kосово да би се објаснио одбојан став многих Срба према ЕУ”.

Док Вучић тврди да жели повести Србију у ЕУ, пише немачки дневни лист, “управо медији који су му потпуно одани у свакој прилици, суставно и свакодневно хушкају против Еуропе”. Притом се поименце, као примери ове праксе, наводе телевизијски канал ПИНK и агресивни таблоид Информер.

„Српска стварност“ / Нови лист /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here