Mesto za reklamu

Uloga kralja Petra Prvog u istoimenom filmu biće nesumnjivo kruna moje karijere jer posle Kusturičinog „Andergraunda“ nisam radio tako ozbiljan i sveobuhvatan projekat, rekao je glumac Lazar Ristovski.

Premijera filmskog spektakla epohe koji je režirao Lazarov sin Petar Ristovski zakazana je za 11. novembar, na dan kada je potpisano primirije u Prvom svetskom ratu.

Na konferenciji za novinare, u Kući kralja Petra I u kojoj je proveo poslednje dane života, glavni akter, već je izvesno istorijskog filma, Lazar Ristovski je o govodio o velikom projektu o kome će svoj sud uskoro izneti ljubitelji filma, a potom i najširi televizijski auditorijum Javnog servisa Srbije. Filmska i televizijska priča o omiljenom srpskom vladaru i vojskovodji  Petru I govori o bratskooj ljubavi Grka na Krfu koji su pružili gostoprimstvo srpskoj vojsci i o vojničkoj časti Francuza i generala Franša Deperea koji su u Kazerti dočekali bosonoge i promrzle srpske vojnike.

„Moj sin Petar Ristovski je napravio nešto što će se dugo pamtiti. U filmskom i istorijskom nivou same priče Petar je uspeo da napravi spektakl. Sa druge strane, tu je i emotivni plan filma koji će biti jako važan za publiku“, rekao je Lazar Ristovski.:

„Fascinatno je koliko u filmu ličim na kralja Petra Prvog. Karakter i emotivni plan vladara kojeg igram u filmu su za narod velika nepoznanica. On je u pamćenju naroda legenda, ali smo mi od njega uspeli da stvorimo živog čoveka na velikom platnu. Kralj Petar Prvi je učestv

ovao u devet ratova. Bio je istinski ratnik na prvoj liniji fronta, ali je istovremeno uspeo da bude intelektualac, političar i kako su ga zvali ‘Majka srpskog naroda’. Mnogo je voleo Srbiju”, ističe Ristovski.

„Film neće izazvati gnev publike, jer verujem da smo završili ozbiljan i zahtevan posao. Znam da će biti različitih komentara ali sam siguran da će pre svega mladi imati priliku da se identitetski ugledaju na junake filma i budu ponosni na ono što su njihovi preci bili spremni da urade za otadžbinu“, kaže Ristovski.

„Delo kralja Petra Prvog i taj najsvetliji deo srpske istorije kojim se mi bavimo u filmu neće nikog ostaviti ravnodušnim“ zaključio je Lazar Ristovski.

Reditelj i glavni glumac / sin  otac Petar i Lazar Ristovski

 

 

Reditelj filma Petar Ristovski je na konferenciji za novinare je govorio o izazovu da učestvuje u stvaranju istorijskog filma:

„Dolazio sam pripremljen na snimanja, ali sam bio svestan da ću taj plan koji sam pripremio morati da prilagodim meteorološkim uslovima i stanju na terenu sa glumcima i produkcijom generalno“. „Pet nedelja zaredom od 110 snimajućih dana imali smo oko 200 statista na setu“, Izrazio je uverenje da je velike ličnosti iz srpske istorije uspeo da predstavi u filmu kao ljude od krvi i mesa. Jedino tako možemo da ih uzdignemo. Kralj Petar je jedini vladar koji je sa celom svojom administracijom i vojskom napustio zemlju i posle toga se vratio u otadžbinu kao oslobodilac. To je priča biblijskih razmera“, zaključio je reditelj Petar Ristovski.

Film, po tekstu Milovana Vitezovica, je snimljen u produkciji filmske kuće “Zillion film” i RTS. Premijera je najavljena za 11. Novembar, a emitovanje televizijske serije od 10 epizoda očekuje se početkom naredne godine.

“Srpska stvarnost”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here