Mesto za reklamu

July 24, 2018

Škola srpskog jezika počela je skromno oktobra 2017. u Oksfordu, u Engleskoj, a školska godina je završena svčano, prigodnim programom – uz recitovanje i pesmu i igru i naravno posluženje, koje su pripremile zadovoljne, vredne  majke.

Škola je organizovana pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, na inicijativu i uz Blagoslov Vladike Dositeja. Crkvena opština je sprovela želju Njegovog Preosveštvenstva Vladike Dositeja i naravno roditelja, uz nesebično i veliko zalaganje oca Nikole Kotura, kao i koordinatora škole – gospode Bojana Prodanovića i Dušana Parojčića.

Školu je pohadjalo 19-toro dece, koje su bile podeljene u tri grupe: Predškolska grupa. Prvi razred i Student koji se pripremaju za GCSE učenje srpskog.

Nastavu su izvodile dve učiteljice – Dobrila Kostić i Mirjana Lazić, a u ulozi asistenata učestvovali su roditelji, u zavisnosti od redovnih obaveza.

Učenici su u početku bili zbunjeni prvim slovima I rečima ispisanim ćirilicom, koja je za njih bila nepoznata. Medjutim, veoma brzo prvi problem su savladani i školu su doživeli kao zabavu i zadovoljstvo i veoma brzo su počeli da se služe novim pismom.

Na kraju školske godine, na maloj priredbi, roditelji su mogli da se uvere da su deca savladala celu azbuku, da lepo izgovaraju i pamte nove pojmove i pesmice koje su naučili.  Svako od učenika, od najmladjeg, do najstarijeg, izrecitovao je pripremljenu pesmicu iz recitala koji je sa djacima uvežbala učiteljica Dobrila.

Svedočanstva su podeljena učenicima koji su išli u pripremni i Prvi razred, a za polaznike GSCE kursa, ovo je tek polovina kursa i oni su se najmlađima priključili na priredbi da bi im pružili moralnu podršku u recitovanju na matrnjem jeziku.

Rastanak je svima teško pao. Dato je obećanje da neće zaboraviti srpski za vreme leta i da će sa bakama i dekama naučiti i nove pesmice i da će već u septembru biti spremni i odmorni za nastavak škole i novo gradivo.

“Srpska stvarnost” /Mirjana Lazić – London/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here