1. 04. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Москви са председником Одбора за међународне послове Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Леонидом Слуцким, чиме је започео дводневну званичну посету тој земљи.

У разговору је истакнуто традиционално пријатељство и партнерство двеjу држава и народа, као и обострана спремност за продубљивање сарадње у свим областима.

Селаковић је саговорника информисао о политичкој и безбедносној ситуацији на Космету, уз захвалност Русији на чврстој и доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на помоћи коју у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама пружа нашој позицији по питању Косова и Метохије.

У том контексту, Слуцки je шефу српске дипломатије пренео да, по том питању, све странке у Думи имају јединствен став – против независности такозваног Косова.

На састанку је констатовано да су односи Србије и Русије веома добри, при чему је Селаковић изразио задовољство постојећим интензитетом и континуитетом сусрета на високом и највишем нивоу, рекавши да очекује наставак овог позитивног тренда.

Он је подвукао значај стратешког партнерства Србије и Русије, као и чињеницу да је Русија један од најзначајнијих економских и енергетских партнера наше земље.

Разговарајући о парламентарној сарадњи двеју земаља, шеф српске дипломатије је оценио да је она веома успешна, уз висок интензитет међусобних сусрета, што показује и број одржаних седница Комисије за сарадњу Скупштине Србије и Државне думе у последњих неколико година, али и бројни контакти са представницима Савета Федерације.

Он je у наставку посете Русији, обишао штанд Србије на Сајму прехрамбене индустрије и пољопривредних производа “Продеxпо”,  у Москви, на којем се представља 11 наших компанија, које на захтевно руско тржиште извозе прехрамбене производе.

Селаковић је истакао да је 57 милиона долара извоза тих компанија у којима ради 3.500 људи за свако поштовање и да треба радити на томе да се тај извоз и додатно повећава.

Он је истакао да ПКС помаже компанијама које се труде да у трешком времену пандемије, која је озбиљно погодила свет, у Русији нађу озбиљне партнере, закључују послове, да остварују профит и повећавају српски извоз у ту земљу.

Министар је пренео да је разговарао са руководством Сајма о њиховим жељама да обнове сарадњу са београдским и другим нашим сајмовима, али и са представницима готово свих компанија о томе како тече склапање послова у Русији.

Министарстсво спољних послова трудиће се да улажи додатне напоре да се уклоне све препреке и баријере и да помогне компанијама у закључивању што је могуће више послова са руским партнерима, рекао је Селаковић.

Он је посебно истакао да је први пут после дуго времена чуо о планираним инвестицијама српских компанија из области прехрамбене и прерађивачке индустрије на руско тржиште, да ће наше компаније почети да отварају фабрике и постројења у Русији, што ће подржати на сваки начин.

Да је интерсовање руског тржишта за српским прехрамбеним производима велико, потврђују и представници компанија, међу којима је ИТН груп, која, према речима директорке продаје Мирјана Николић, извози око 11.000 тона смрзнутог воћа.

Компанија „Карнекс“ више од пет година излаже на Московском сајму, а директорка маркетинга у тој компанији Оливера Папистијевић је рекла да су ове године успоставили неке важне контакте са потенцијалним партнерима и да реализацију тих послова очекују у наредном периду.

Директор ПКС Марко Обрадовић истакао је да је „Продеxпо“ сајам на коме српске компаније традицонално праве одличне уговоре и добре послове.

Интересовање је велико. Ово је четврти дан Сајма, имамо одличне разговоре, компаније су веома задовољне контактима који су успостављени, рекао је Обрадовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here