Mesto za reklamu

ponedeljak, 03. sep 2018.

Zahvaljujući unapređenju kvaliteta nastave i kampanji preduzetoj putem interneta, povećano je interesovanje za studiranje srpskog jezika i književnosti u Budimpešti, pa je broj primljenih brucoša dvostruko veći od predviđenog.

Na početku ove školske godine, zaposlene na Smeru za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta ELTE univerziteta u Budimpešti, prijatno je iznenadila vest da je značajno povećano interesovanje za studije u ovoj ustanovi.

Kako saznajemo, broj studenata koji ispunjavaju uslove za prijem na prvu godinu studija srbistike je gotovo dvostruko veći od predviđenog, pa je Ministarstvo prosvete Mađarske odlučilo da odobri povećanje upisne kvote na ovom odseku.

Tako se Smer za srpski jezik i književnost, po popularnosti našao u samom vrhu liste slovenskih jezika koji se izučavaju u Budimpešti. Naravno, na Institutu za slovenske i baltičke jezike, u okviru kojeg funkcioniše i srpski smer, najveće interesovanje tradicionalno vlada za studije ruskog jezika i književnosti.

Povećanje interesovanja studenata za studije srbistike, na Univerzitetu ELTE tumače kvalitativnim unapređenjem nastave, ali i marketinškom kampanjom koju su profesori ovog smera organizovali putem interneta, uoči februarskog roka za prijavljivanje. Oni su, naime, iz sopstvenog džepa finansirali komercijalno oglašavanje Smera za srpski jezik i književnost na društvenoj mreži Fejsbuk, koju mladi danas najviše koriste za komunikaciju. Odabrali su potencijalne ciljne kategorije korisnika mređe i na taj način im približili osnovne informacije koje nudi ovaj fakultet, kada je reč o izučavanju našeg jezika i književnosti.

Rezultati koji su postignuti ovom akcijom, značajni su ne samo zbog popularizacije srpskog jezika i kulture u Mađarskoj, već i zbog toga što se na ovaj način pokazalo da Smer za srpski jezik i književnost ELTE univerziteta može i dalje s pravom da računa na svoju budućnost u okviru mađarskog visokoškolskog sistema zemlje.

Inače, profesori tog smera, dr Aleksander Urkom i dr Dragan Jakovljević, ovih dana rade na pripremanju tradicionalne jesenje ekskurzije za njihove studente. Planirali su da tokom oktobra posete Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, a da potom tri dana provedu u Šumadiji. Namera im je da obiđu Kragujevac i njegovu okolinu, kao i manastire Manasija, Ravanica i Resavsku pećinu. Za većinu studenata srpskog jezika i književnosti iz Budimpešte ovo će biti prva poseta centralnom delu Srbije.

„Srpska stvarnost“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here