Mesto za reklamu

Kosmet: 9. septembra 2018.

Zvaničnici Sbije ocenjuju da je dvodnevna poseta Predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji bila uspešna. Predsednik je prema planu trebao da poseti i selo Banje, ali je više stotina Albanaca blokiralo sve puteve ka tom srpskom selu u Srbici. Kolonu u kojoj se nalazio predsednik Srbije, koja je krenula ka selu Banje, zaustavila je kosovska policija, jer je Kosovska vlada prethodno otkazala posetu iz bezbednosnih razloga. Predsednik Vučić je Srbima, u centru Kosovske Mitrovice, poručio: „odavde nema nazad“ i preneo ohrabrenje da će država Srbija „i u dobru i u zlu biti uz svoj narod“. Neposredno pre obraćanja, predsednik je položio venac na mesto gde je u Kosovskoj Mitrovici ubijen Oliver Ivanović, a sa njim je bila i Ivanovićeva supruga Milena. Predsednik je rano jutros obišao Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici i najavio da će u građevinsku obnovu i rekonstrukciju objekata biti uloženo 10 miliona evra i da će radovi vrlo brzo početi. Predsednik je uručio vrednu opremu i najmodernija sanitetska vozila za KBC “Mitrovica” i KBC “Gračanica”.

Dvodnevna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji završena je danas popodne obraćanjem predsednika Srbima u centru Kosovske Mitrovice, uz poruku „odavde nema nazad“ i ohrabrenjem da će država Srbija „i u dobru i u zlu biti uz svoj narod“.„Još nemamo nikakav nacrt rešenja, nismo ni blizu njega, ali imamo obavezu da razgovaramo“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Vučić je naglasio da će neko u narednih deset ili dvadeset godina morati da postigne dogovor sa Albancima, jer je to uslov opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. Cilj je, kako je rekao, da uspostavljamo mostove pomirenja prema Albancima. „Hoću da verujem da posle vekova sukobljavanja imamo vekove prijateljskih odnosa sa Albancima. Pregovaraćemo  do iznemoglosti, ako bude trebalo“, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je poručio sa, Trga cara Lazara u Kosovskoj Mitrovici, da će i u dobru i u zlu uvek biti uz srpski narod na Kosovu i Metohiji. Vučić se izvinio građanima Metohije što nisu mogli da dođu na ovaj skup u Kosovsku Mitrovicu, jer su neki drugi sve puteve blokirali, te obećao da će sledeći put doći u Banje. Prethodno im je uputio i telefonsku poruku.

Vučić je istakao da je naš posao da menjamo ugled Srbije u svetu, da promenimo ne samo sebe, već i ugao iz kojeg se gledaju stvari na Balkanu. Prema njegovim rečima, u to je potrebno uložiti još mnogo napora.

Vučić je naglasio da neki govore da smo spremni i da moramo da priznamo Kosovo do kraja godine. “To je notorna laž.” i dodao da je ideja za budućnost da sačuvamo narod, svoju zemlju, mir i institucije. Naš cilj je, kako je rekao, da uspostavljamo mostove pomirenja prema Albancima.  Hoću da verujem da posle vekova sukobljavanja imamo vekove prijateljskih odnosa sa Albancima. Pregovaraćemo do iznemoglosti ako bude trebalo!

Vučić kaže da srpskom narodu mogu da prete, da uzimaju ono što mu pripada, a da je njegov odgovor da Srbija to neće dozvoliti.

“Neću da se junačim, ali im kažem da moje reči ozbiljno shvate – neću se nijednog trenutka dvoumiti da zaštitim naš narod na Kosovu i Metohiji”, istakao je predsednik Srbije. Nikada nećemo nikoga da napadnemo, istakao je predsednik i ponovio da želimo mir i da pružimo ruku. Vučić je pozvao narod na KiM da bude zajedno, a da jedinstvo bude veće nego ikada pre.

“Kada budemo imali bilo šta da kažemo, nećemo to saopštavati ni u Beogradu ni u Briselu, već ćemo to reći u Mitrovici i Gračanici. “Nemojte da strepite nijednog dana zbog toga” – poručio je izmedju ostalog predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

***

Predsednik Srbije Vučić je drugi dan posete Kosovu i Metohiji  započeo  obilskom Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica. Predsednika Vučića dočekao je kolektiv KBC-a, koga je predvodio direktor Milan Ivanović.

Predsednik Srbije je tom prilikom uručio vrednu opremu i vozila za KBC Mitrovica i KBC Gračanica: dva potpuno nova saniteta, moderan dijagnostički aparat sa ultra zvukom, operacioni sto za operacionu salu i drugu opremu.

Predsednik Vučić је tokom prepodneva obišao i lokaciju za projekat naselja “Sunčana dolina”, kod Zvečana.

Predsednik Srbije Vučić je potom u Severnoj Mitrovici  položio venac na mesto gde je ubijen istaknuti srpski političar sa Kosova i Metohije Oliver Ivanović. U njegovoj pratnji bila je Oliverova supruga Milena Ivanović.

 

 

Tekst: “Srpska stvarnost” / “Sputnik”

Foto: Predsedništvo Srbije, “Tanjug” i “Sputnik”

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here