Naslovna Naslovna Влада остаје посвећена томе да мења Србију на боље

Влада остаје посвећена томе да мења Србију на боље

0
309
  1. 07. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је задовољна резултатима које је у протекле две године постигла Влада Србије, која је остала посвећена досадашњим циљевима, пре свега, када је реч о макроекономској стабилности и даљем јачању Србије.

Брнабић је, на конференцији за новинаре поводом представљања резултата рада у протекле две године, као и приоритета за наредни период, истакла да је најважније да грађани разумеју шта Влада ради и да је лако доступна и отворена за њих.

Дубоко смо посвећени томе да променимо Србију на боље и уверена сам у то да су је ствари које радимо помериле у том правцу, рекла је Брнабић, и указала на реформе које су спроведене, дигитализацију и на циљ да се економија заснива на знању и иновацијама.

Она је најавила и да ће Влада Србије наставити да ради на афирмацији људских права и слобода, на оснаживању независних регулаторних тела и побољшању животног стандарда грађана.

Премијерка је оценила да је живот у Србији данас извеснији и сигурнији него у прошлости, при чему економски резултати показују да имамо простора за повећање плата и пензија, под условом да наставимо овако да радимо.

Брнабић је навела податак да су пензије у просеку повећане за 12,5 одсто, након што су мере фискалне консолидације дале резултат, и подсетила на то да је крајем прошле године стављен ван снаге Закон о привременом начину утврђивања исплате пензија.

Плате у јавном сектору повећане су између 12 и 23 одсто, а до краја године се очекује још једно повећање, нагласила је премијерка и додала да су зараде највише повећане у здравству, између 28 и 30 одсто, као и у образовању што показује да је приоритет Владе да задржи лекаре и медицинске сестре у земљи, као и да награди запослене у образовању.

Председница Владе је прецизирала да просечна плата сада износи 463 евра, што је за 11,3 одсто више, уз напомену да се плате и пензије повећавају на реалним основама и да суфицит у буџету данас износи 21,26 милијарди динара.

Брнабић је рекла да је, уз сагласност Социјално-економског савета, повећан минималац за 19,5 одсто, на 27.200 динара, док је истовремено смањено пореско оптерећење привредника.

Према њеним речима, директне стране инвестиције у првих пет месеци износиле су 1,4 милијарде евра, што је за 17 одсто више него у истом периоду прошле године.

Председница Владе је поручила да је Србија данас безбеднија земља, наводећи да је у 2018. години забележено најмање кривичних дела у последњих 18 година.

У односу на 2017. годину, број кривичних дела у 2018. години мањи је за 6,5 одсто, а за нешто више од две године заплењено је више од десет тона наркотика, прецизирала је она.

Премијерка је као важне пројекте који ће се градити у овој години навела Моравски коридор и ауто-пут Београд–Сарајево, деоница Сремска Рача–Кузмин.

Она је истакла да европске интеграције остају стратешки циљ Владе Србије, а Европска унија наше одредиште, уз очување најбољих односа са САД, Русијом, Кином, Уједињеним Арапским Емиратима, јер је то у најбољем интересу грађана.

Брнабић је, говорећи о евроинтеграцијама, указала на то да је у претходне две године Србија отворила девет преговарачких поглавља, а 17 укупно, од којих су два привремено затворена.

Спремни смо за отварање нових поглавља и то ће бити приоритет у нашем раду. Потписивањем 11 споразума, добили смо више од 460 милиона евра бесповратних средстава ЕУ, рекла је председница Владе.

Премијерка је подсетила на то да је у претходне две године обезбеђено да 12 земаља повуче, односно суспендује одлуку о признању независности Косова и Метохије.

Према њеним речима, Србија је спречила и чланство Приштине у Интерполу, Европској радиодифузној унији и другим међународним организацијама.

Она је нагласила да је Влада Србије храбро започела реформе у области образовања, подсећајући на то да је информатика уведена као обавезан предмет у свим основним школама, а да 23 одсто средњих стручних школа релизује бар један дуални образовни профил.

Први пут је формиран Фонд за науку, који је повезан са Фондом за иновациону делатност, навела је председница Владе и истакла да су средства намењена за финансирање науке повећана за 30 одсто.

Србија је од ове године 23. пуноправна чланица ЦЕРН-а, изграђени су научно-технолошки паркови у Нишу и Новом Саду. Од 1. септембра имаћемо 10.000 дигиталних учионица, у року од три године завршићемо дигитализацију свих наших школа, што је најбољи показатељ одговорног односа Владе према будућности Србије, нагласила је Брнабић.

„Српска стварност“

NEMA KOMENTARA