Naslovna Naslovna Kultura Филм „Теслин Народ“ премијерно приказан у Њујорку

Филм „Теслин Народ“ премијерно приказан у Њујорку

0
261
  1. 04. 2019.

Документарни филм „Теслин Народ“, редитеља Жељка Мирковића, рађен у продукцији “Оптимистик филма” и РТС-а, имао је синоћ веома успешну премијеру у Њујорку, у “Синема вилиџу” на Менхетну.

У препуној сали овог биоскопа након пројекције филма присутној публици обратили су се и сами актери филма Филип Бајовић, Гордана Вуњак Новаковић, Владан Ивковић, сценариста филма Милош Растовић и редитељ Жељко Мирковић.

Након ове премијере Теслин Народ ће се у “Синема вилиџу” до 2. маја приказивати сваког дана пет пута дневно.

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере творце „Аполо“ програма, легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге, чије је име уткано у историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца“ , али и занимљивости попут оне да је чувена „Џи Ај Џо“ играчка направљена по узору на једног српског хероја, Михајла Пејића.

„Српска стварност“

NEMA KOMENTARA