Naslovna Naslovna Брисел укида путне рестрикције за грађане „трећих земаља“

Брисел укида путне рестрикције за грађане „трећих земаља“

0
207
  1. 05. 2021.

Амбасадори земаља ЕУ подржали су јутрос препоруку Европске комисије да се ублаже критеријуми за улазак грађана из трећих земаља који су примили обе дозе вакцине, као и да се прошири листа земаља са повољном епидемијском ситуацијом која омогућава укидање рестрикција на улазак у ЕУ.

“Препорука је да земље чланице попусте неке од тренутних рестрикција на путовања, посебно за оне који су ревакцинисани потврђеним вакцинама”, речено је у Европској комисији.

У Комисији додају да ће Савет ЕУ убрзо проширити и листу трећих земаља чијим грађанима ће на основу добре епидемијске ситуације бити дозвољено путовање у ЕУ, на основу олакшаних критеријума.

Тренутно се на “зеленој листи” трећих земаља из којих је дозвољено путовање у ЕУ, без обзира на примљене вакцине, налази само седам земаља.

“Пут до укидања рестрикција на улазак у ЕУ јесте и листа земаља са повољном епидемијском ситуацијом. Ту смо предложили да се праг инфицираних у последњих 14 дана на 100.000 становника подигне са 25 на 100 особа”, наводе у Комисији.

У Бриселу напомињу да ће се тренутна листа од само седам земаља којима је одобрен улазак у ЕУ ускоро “знатно проширити” и да би на њој требало да се нађе и Србија, на основу напретка у вакцинацији.

Очекује се да земље чланице ЕУ до краја маја размотре предлог Комисије и усвоје нову “проширену” листу земља за чије ће грађане бити отворене границе ЕУ, уз евентуално поштовање мера при уласку, као што је негативан пи-си-ар тест.

„Српска стварност“

NEMA KOMENTARA