Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Украјинске снаге гранатирале мост на Дњепру у Херсонској област, тврди заменик шефа администрације те области Кирил Стремоусов. Русија погодила индустријски округ Харкова, саопштио градоначелник тог града Игор Терехов. Украјински председник Володимир Зеленски именовао посланика Андрија Костина за новог државног тужиоца. Преполовљени захтеви за доток гаса “Северним током 1”. ЕУ продужила санкције Русији.

Савет ЕУ одлучио је да до 31. јануара 2023. продужи рестриктивне мере усмерене на одређене секторе привреде Руске Федерације.   

Кремљ очекује од генералног секретара УН Ентониja Гутереса да обезбеди укидање свих западних санкција на извоз руских пољопривредних производа, док је у Истанбулу почео да ради Заједнички координациони центар за житарице из Украјине.

Руске снаге преузеле највећу термоелектрану у Украјини; ЕУ продужила санкције Русији

Очекује се да данас, на основу договора из Истанбула, исплови први брод са украјинским житом, из Черноморска.

Турска и УН траже од Кијева и Москве да се придржавају обавеза.

“Тражимо да се избегавају акције које су супротне потписаном договору и његовом духу. Видимо колико је цела ситуација нестабилна после напада на Одесу током викенда”, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган. 

Из Москве је потврђено да ће се разговори између руског председника Владимира Путина и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана одржати у Сочију 5. августа. 

Москва упозорава Кијев да обустави провокације код нуклеарне електране “Запорожје”, које би могле бити имати велике последице и ван Украјине. 

Немачка је испоручила Украјини тражене ракетне бацаче “марс 2”, и најавила испоруку противваздушних система и оклопних возила. 

Након што је рат у Украјини дубоко заоштрио односе Русије са Европом и Сједињеним Америчким Државама, из Москве стиже најава повлачења Руске свемирске агенције из пројекта Међународне свемирске станице.

“Ми ћемо испунити све обавезе према партнерима, али је одлучено да напустимо станицу после 2024. године. До тада ће почети да се формира руска орбитална станица”, најавио је шеф Роскосмоса Јуриј Борисов.

Наса, с друге стране, наводи да је Русија није обавестила о повлачењу са Међународне свемирске станице. 

Повлачење Русије биће велики ударац за Међународну свемирску станицу, која је деценијама модел међународне сарадње.

Немачка продаје хаубице Украјини

Немачка влада је одобрила продају 100 немачких хаубица Украјини, преноси лист Шпигл позивајући се на изворе.

Влада Немачке је издала дозволу немачкој компанији “Краус-Мафеј Вегман” да украјинској армији испоручи 100 хаубица “панцер 2000” у вредности од 1,7 милијарди долара, наводи лист.

Рок за испоруку оружја није прецизиран, али је познато да је за производњу ових хаубица потребно неколико година, тако да није реч о краткорочној, него о дугорочној подршци Оружаним снагама Украјине. (Шпигл)

Координациони центар за извоз жита отворен у Истанбулу

Заједнички координациони центар за праћење спровођења споразума о прехрамбеним производима отворен је данас у Истанбулу.

Министар одбране Турске Хулуси Акар изјавио је да се настављају припреме за полазак првих бродова из украјинских лука, преноси Ројтерс.

Акар је на отварању центра рекао да је циљ да се омогући безбедна испоруку житарица из три украјинске луке, где у складиштима чека на извоз више од 25 милиона тона жита.

Делегације Русије и Украјине потписале су споразум у Истанбулу о извозу житарица преко Црног мора у складу са планом Уједињених нација.

Русија, Украјина, Уједињене нације и Турска потписале су прошле недеље споразум који треба да осигура безбедан пролаз бродовима који улазе у три украјинске црноморске луке и излазе из тих лука. (Ројтерс, hurriyetdailynews)

Украјински парламент одобрио именовање Андрија Костина за државног тужиоца

Украјински парламент одобрио је данас именовање Андрија Костина за новог државног тужиоца, саопштено је из канцеларије државног тужиоца.

Именовање Костина на ту функцију подржало је 299 посланика у парламенту, који има 450 места, навела је канцеларија на Телеграму, а преноси Ројтерс.

Украјински председник Володимир Зеленски раније је именовао Костина за новог државног тужиоца.

Костин ће заменити Ирину Венедиктову, која је смењена раније овог месеца. (Ројтерс)

Кремљ: Постигнут договор о транзиту робе у Калињинград

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да је “позитивно решено” питање транзита робе до најзападније области Русије, Калињинграда.

Европска унија је схватила да је за Русију “суштински важно” питање транзита робе у калињинградску енклаву, саопштио је Песков.

Истакао је да су дешавања у вези с тим питањем “позитивна”, те да је постигнут договор о деблокади транзита ка Калињинграду, преноси Ројтерс.

Украјина: Погођен хотел у у Бахмуту, једна особа страдала

Најмање једна особа је данас погинула у руском нападу у граду Бахмут у Доњецкој области, када је погођен хотел, навели су локални званичници.

Локална служба за ванредне ситуације саопштила је да је за сада потврђено да је погинула једна, а да су четири особе повређене.  (Унијан)

Зеленски: Погинуло скоро 40.000 руских војника

Украјински председник Володимир Зеленски тврди да су руски војни губици од 24. фебруара порасли на скоро 40.000, преноси Гардијан.

Навео је и да још десетине хиљада руских војника рањено.

Стремоусов: Гранатиран једини мост на Дњепру у Херсонској области

Украјинске трупе извршиле су удар на једини мост преко Дњепра у Херсонској области, који руске снаге користе за снабдевање, саопштио је данас заменик шефа администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

Украјинска војска извршила је удар користећи америчке вишецевне ракетне бацаче ХИМАРС, навео је Сремоусов, преноси АП.

Гранатирани мост је главни прелаз преко реке Дњепар у Херсонској области, а једина друга опција за прелазак реке је брана, део хидроелектране, у Каховки, која је такође прошле недеље била под ударом украјинске ватре, али је остала отворена за саобраћај, наводи АП.

“Око 36 ракета лансирано је синоћ на Херсонску област. Већина је, наравно, оборена, али су неке од њих погодиле циљ”, саопштио је Сремоусов, преноси Тас.

Зеленски именовао Андрија Костина за новог државног тужиоца

Украјински председник Володимир Зеленски именовао је посланика Андрија Костина за новог државног тужиоца.

Зеленски је своју одлуку доставио парламенту, који сада треба да гласа како би потврдио именовање Костина, пренео је Ројтерс.

Андриј Костин ће заменити Ирину Венедиктову, која је смењена раније овог месеца.

Ројтерс: Преполовљени захтеви за доток гаса “Северним током 1”

Захтеви за доток руског природног гаса у Немачку кроз гасовод “Северни ток 1” скоро су се преполовили јутрос у осам сати по централноевропском времену, показују подаци оператера гасовода.

Номинације су износиле 14,42 милиона киловат-сати на сат за период од осам до девет часова по централноевропском времену, што је пад са нивоа изнад 27 милиона киловат-сати раније, преноси Ројтерс.

Руски “Гаспром” саопштио је претходно да због одржавања зауставља још једну турбину на гасоводу “Северни ток 1”, што ће од среде довести до смањења протока гаса.

Градоначелник Харкова: Шесторо повређених у руском ракетном нападу

Игор Терехов, градоначелник Харкова, навео је да шест особа повређено у руском ракетном нападу на индустријски округ Харкова.

Претходно је саопштио да су руске снаге из система С-300 гађала индустријски округ. (Униан)

Ким: Гранатирана индустријска зона у Николајеву

Начелник Николајевске регионалне војне управе Виталиј Ким саопштио је да су руске снаге рано јутрос гранатирале индустријску зону у Николајеву.

Према његовим речима, оштећена је зграда и једно возило. (Укринформ)

Зеленски: Москва ценама гаса “терорише” Европу

Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да Москва ценама гаса “терорише” Европу, те је још једном позвао Европску унију да пристане на строже санкције Русији.

“Користећи ‘Гаспром’, Москва чини све да предстојећа зима буде што тежа европским земљама. На терор се мора одговорити: увести санкције”, рекао је Зеленски.

Савет ЕУ јуче је одлучио да до 31. јануара 2023. продужи рестриктивне мере усмерене на одређене секторе привреде Руске Федерације.  (Ројтерс, Гардијан)

Градоначелник Харкова: Русија из система С-300 гађала индустријски део града

Русија је јутрос, из ракетног система С-300, погодила индустријски округ Харкова, саопштио је на Телеграму градоначелник Харкова Игор Терехов, преноси Укринформ.

Према његовим речима, спасиоци су на терену. (Укринформ)

Гранатирана Дњепропетровска област, рањена жена

Руске трупе су током ноћи гранатирале два округа у Дњепропетровској области, саопштио је на Телеграму регионални званичник Валентин Резниченко, преноси Укринформ.

“Руске трупе су ватром засуле два округа – Никопољски и Криворишки. У Никопољском округу, непријатељ је два пута ударио из ‘градива’. Испалили су до 40 граната. Жена (54) рањена је у Марганки. Налази се у болници”, наводи се у поруци.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here