Naslovna Naslovna Влада поштује аутономију универзитета

Влада поштује аутономију универзитета

0
241
  1. 09. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поздравила је данас деблокаду Ректората Универзитета у Београду, у интересу запослених и приближно 100.000 студената.

Брнабић је у изјави за агенцију Танјуг упозорила на то да се притисак на ректорку Иванку Поповић наставља и то, како истиче, уцењивачки, јер они који су Ректорат држали у блокади и даље од ректорке очекују да поступа на основу њихових захтева.

Што се тиче навода оних који су 12 дана држали Универзитет у Београду и све његове студенте под блокадом да ”не дају ректорку” и да ће је ”штитити од притисака”, исту ону ректорку коју су физички спречавали да уђе у Ректорат, желим да у име Владе Србије подсетим на то да првог човека Универзитета предлажу професори, а бира Савет Универзитета у коме су и представници студената и професори са Универзитета, истакла је она.

Према њеној оцени, једини притисак којем је ректорка била изложена долази управо од стране оних који је данас наводно бране, односно оних који су институцију Ректората држали у блокади све ово време.

Тај недопустиви притисак на ректорку се наставља кроз поруку да је ”испит положила”, а да јој је ”дипломски заказан” за 4. новембар, што су речи једног од учесника протеста, навела је премијерка.

Ректорка Поповић ће увек имати наше поштовање на исти начин на који поштујемо Универзитет, све његове органе и његову аутономију, закључила је Брнабић.

„Српска стварност“

NEMA KOMENTARA