Naslovna Naslovna Епидемиолози упозоравају: Број заражених наредних недеља на дневном нивоу и до 30.000

Епидемиолози упозоравају: Број заражених наредних недеља на дневном нивоу и до 30.000

0
183
  1. 01. 2022.

Не смањују се редови испред ковид амбуланти, епидемиолози кажу да циркулишу делта и омикрон сој, а међу зараженима је највише младих. Они упозоравају на то да би у наредне две недеље број заражених на дневном нивоу могао бити и 20 хиљада или 30 хиљада – показује истраживање новинара Јавног сервиса Војводине.

Забрињавајући су и призори испред ковид амбуланти широм земље, које бележе рекорде у броју првих прегледа и потврђених случајева. Нови Сад који је међу градовима који предњаче, од око 700 прегледаних дневно, њих око 500 добије позитиван резултат, а међу њима је све више деце.

Проф. др Георгиос Константинидис са Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине наводи  “Претходних 4 – 5 дана смо примили неколико случајева, међу њима је био један изузетно тежак“

За сада без тежих случајева у Вршцу, али ковид амбуланта у том банатском месту, бележи вишеструки пораст броја оболелих.

Др Кристина Чурчов из ковид амбуланте у Вршцу каже “У последњих пар дана, првих прегледа је било до 100 са 50 посто позитивних пацијената”

Повећање броја заражених и у Суботици. Од 360 прегледа дневно, у тамошњем Дому здравља, свакој трећој особи се потврди ковид инфекција.

Др Елизабета Врана, координаторка Ковид амбуланте Дома здравља у Суботици истиче “Очекујемо да ће бити велики број пацијената, много већи него што је сада, ми гледамо да се прилагодимо ситуацији, повећавамо тимове”

Епидемиолози, који су и крајем прошле године упозоравали на то да ће новогодишња славља бити окидач за пети епидемијски талас, прогнозирају да ће број заражених на дневном нивоу бити петоцифрен, јер је реч о вишеструко заразнијем соју, и апелују на грађане да избегавају јавне и друге прославе за православни дочек Нове године, на којима све више оболевају и вакцинисани.

„Српска стварност“

NEMA KOMENTARA