Naslovna Naslovna Ковид 19. у Србији: Епидемијска ситуација све тежа. Неки тврде да је...

Ковид 19. у Србији: Епидемијска ситуација све тежа. Неки тврде да је најтежа од почетка пандемије. Све више новооболелих. Испред ковид амбуланти све се дуже чека.

0
183
  1. 01. 2022.

Од почетка пандемије у Србији су регистрована 1.359.544 случаја коронавируса, а тестирано је 7.444.532 људи. Од последица заразе преминуло је 12.936 особа. Проценат смртности је 0,95.

Према послдњем пресеку, у Србији је коронавирусом заражено још 8.949 особа, а тестирана су 26.133 узорка. Од последица заразе преминула су још 24 пацијента.

Не смањују се редови испред ковид амбуланти. Лекари кажу да је међу новозараженима – највише младих и да доминира омикрон сој. Апелују да се поштују мере – физичка дистанца и ношење маске и позивају на вакцинацију.

Eпидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да се очекује да наредних дана број новозаражених од коронавируса буде и петоцифрен на дневном нивоу.

Наредне две недеље иде пораст броја заражених, ово је потпуно нова болест, променила се и епидемиолошки и клинички, скратила се инкубација на три дана, а заразност је већа, навео је Кон.

Др Тања Јовановић каже да осим омикрон соја и делта сој циркулише у земљи.

“Епидемиолошка ситуација у земљи је врло неповољна, гледајући бројке, врло велики број инфицираних на дневном нивоу. Добро је да већина пацијената има блажу клиничку слику, која не захтева хоспитализацију. Није дошло до великог оптерећења нашег здравственог система, између 1,5 до 2 одсто инфицираних се хоспитализује на дневном нивоу”, каже Јовановићева.

У Пчињском округу 187 новозаражених

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на коронавирус тестирано је 705 особа са територије Пчињског округа.

Анализе су показале да је 187 особа заражено коронавирусом. Од тог броја 122 су из Врања, 28 из Сурдулице, 13 из Владичиног Хана, 10 из Бујановца, 8 из Босилеграда, 5 из Прешева и 1 из Трговишта.

У ковид амбуланти АТД у понедељак су обављена 283 прегледа, од чега су 172 прва. Такође, урађена су 4 пи-си-ар и 186 антигенских тестова.

У ковид болницама хоспитализовано је 14 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику 7 пацијената. Примљена су 3 пацијента, а на кућно лечење отпуштен је један болесник.

Повећава се број новозаражених у Браничевском округу

Повећава се број новозаражених и у Пожаревцу и у Браничевском окуругу. У Пожаревцу је у понедељак забележен 61 случај заразе коронавирусом, у Великом градишту – 47 у Петровцу на Млави – 17. Повећава се и број преглда у ковид амбуланти.

Добро је да је реч углавном о благим симптомима и да је мање хоспитализација него раније.

Др Снежана Стојковић, директорка ДЗ Пожаревац каже за РТС да на дневном нивоу има око 180 прегледа, од чега је између 40 и 60 новозаражених.

“И то су углавном млади и невакцинисани. Клиничка слика је нешто лакша са температуром око 37,5, са гушобољом и малаксалошћу, али није тешка као што је била раније”, наводи Стојковићева.

У Дому здравља саветују грађанима да не долазе са најблажим симптомима, типа температуре 37,2, да сачекају и ако се симптоми погоршају да дођу на преглед, како се не би стварале гужве у ковид амбуланти.

До сада је у Пожаревцу вакцинисано првом дозом 79.000 људи, ревакцинисано 32.000, а трећу, бустер дозу примило је 17.000 Пожаревљана.

„Српска стварност“

NEMA KOMENTARA