Naslovna Info Rasejanje Прва допунска школа за 120 српских ђака у Минхену

Прва допунска школа за 120 српских ђака у Минхену

0
318
  1. 12. 2018.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је данас да је приближно 120 српске деце која живе у немачкој покрајини Баварска од ове школске године почело да похађа наставу на српском језику у првој допунској школи у Минхену.

У поменутој школи ђаци могу да науче српски језик, упознају српску традицију, културу и стекну основна знања из националне историје и географије.

Наставу у допунским школама у Немачкој, које већ постоје у покрајини Баден-Виртемберг, Берлину, Хамбургу и Хесену, спроводе наставници из Србије, у организацији и по програмима Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је велики број родитеља из Минхена и околних градова изразио жељу да њихова деца крену на часове у српску основну школу.

Деца су раније била организована кроз црквене кружоке и окупљања. Та сарадња са црквом задржана је кроз веронауку и остале вештине, попут очувања фолклора и народне традиције, објаснио је министар.

Он је навео податак да у Баварској живи приближно 45.000 Срба, и најавио да ће, поред Минхена, допунске школе бити отваране и у другим градовима те покрајине, попут Нирнберга и Аугзбурга.

Направљен је и добар почетни корак у сарадњи између просветних власти из Србије и Баварске. Очекујемо да у блиској будућности потпишемо меморандум о сарадњи, као што смо већ учинили са покрајином Баден-Виртемберг, рекао је Шарчевић.

Према његовим речима, сада сва деца у српској дијаспори уче по јединственом плану на основу правилника и програма који су усвојени овог лета.

Шарчевић је рекао да је после осам година паузе изабран координатор конкурса, чије је седиште за Европу у Франкфурту, у покрајини Хесен, и додао да у тој покрајини наставу, која је почела прошле године, похађа две групе од по 120 ученика.

Министар је указао и на чињеницу да највише ученика српског порекла у допунским школама тренутно има у покрајини Баден-Виртемберг.

Циљ нам је да и у другим регијама не само Немачке, већ и Аустрије, Швајцарске, Грчке, Француске и осталих земаља, где Срби чине озбиљне групације, поново отворимо српске допунске школе или да се поспеши рад постојећих, закључио је Шарчевић.

„Српска стварност“

NEMA KOMENTARA