Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да држава гарантује да ће све протећи мирно 5. септембра на Цетињу, за када је заказано устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Дритан Абазовић је за РТЦГ рекао да су државни органи апсолутно спремни да гарантују уставна права свим грађанима Црне Горе, те да Управа полиције у потпуности има контролу над свим што се дешава, као и да су све службе спремне да делују тимски, без трзавица.

На седници Већа за националну безбедност данас је закључено да је ситуација у Црној Гори “редовна, стабилна и мирна”, преноси РТЦГ.

На питање да ли држава гарантује да ће таква остати после 5. септембра, Абразовић је одговорио потврдно.

“Што се тиче најављених окупљања, ми ћемо предузети све. Државни органи су апсолутно спремни да гарантују уставна права свим грађанима Црне Горе. У контексту јавних окупљања, они који желе да протестују могу да протестују, али на јаван и миран начин уз обавезу пријављивања скупа, што се до сад није дешавало. Са друге стране, људи мотивисани религијским слободама могу своје обреде да обављају на начин који је без рестрикција”, казао је Абазовић гостујући у Дневнику ТВЦГ.

Упитан да ли један део полиције може да се оглуши о наређења, Абазовић је рекао да је командна структура апсолутно под контролом.

“Одговорно тврдим, а верујем да ово може да потврди и министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић, да управа полиције и командна структура апсолутно, као можда ниједан орган у држави, у потпуности има контролу над свим што се дешава”, навео је Абазовић.

Рекао је да је дужност државе да апелује и на МЦП и на људе који “протестују из неких својих разлога, да сви дају допринос да се ово заврши без тензија”.

“На тај начин даћемо допринос да се фокус са неких тема које не дају ништа продуктивно Црној Гори, коначно скрене на теме значајне за живот и рад свих људи. Сигуран сам да ће тај разум преовладати”, поручио је Абазовић.

Навео је да службе безбедности у наредном периоду имају више активности – прве ће бити везане за посету турског председника 28. августа, а друге за 4. и 5. септембар на Цетињу.

“Могуће да ће у међувремену бити још неких окупљања мањег карактера, али у сваком случају приступили смо врло озбиљно, направили смо неколико потенцијалних сценарија”, објаснио је Абазовић.

Потпредседник црногорске владе додао је да на Цетињу, у недељу није било инцидената, осим што скуп није био пријављен.

“Ово ad hoc окупљање грађана није баш ad hoc, зато што се то ради перманентно преко медија и друштвених мрежа, али са аспекта службе све је било у потпуном реду”, закључио је Абазовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here