Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Помен на Газиместану, комеморативна свечаност у Крушевцу, у Чикагу се слави као дан тог града и српским црквама у свету

Српски патријарх Порфирије ће на Видовдан служити архијерејску литургију у манастиру Грачаница, а потом и помен на Газиместану. На литургији у Грачаници, која почиње у осам часова, саслуживаће владика рашко-призренски Теодосије, митрополити Јоаникије и Хризостом, владика аустралијски Силуан и викарни епископ Сава. Присуствоваће и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

После архијерејске литургије у Грачаници, патријарх ће служити помен косовским јунацима на Газиместану и свим новострадалним мученицима.

У Крушевцу ће бити одржана централна комеморативна свечаност обележавања 633. годишњице боја на Косову.

У оквиру свечаности, изасланица председника Србије Александра Вучића, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић положиће венац на Споменик косовским јунацима у Крушевцу.

У Цркви Лазарици биће одржана Света архијерејска литургија, а у 10 сати литија и помен.

Уследиће полагање венаца и цвећа на Споменик косовским јунацима, док ће на платоу испред Дома синдиката бити откривен споменик Станиславу Биничком.

На Тргу косовских јунака, у 20 часова, концерт ће приредити оркестар Министарства одбране Србије “Станислав Бинички”, а од 21 сат биће изведена прва српска опера “На уранку” композитора Станислава Биничког.

Видовдан се обележава у Чикагу и нашим црквама у свету

Српска заједница ће велики празник Срба обележити на пригодан начин у Чикагу, а са њима ће бити и њихови пријатељи Американци.

Градоначелница Чикага Лори Лајтфут 2021. године прогласила је Видовдан празником тог града, истичући да тај празник слави помирење и издржљивост народа који је био потлачен, који стреми ка слободи, достојанству и једнакости – универзалним идеалима који инспиришу.

Један од највећих српских празника Видовдан биће обележен и у нашим црквама у САД  и широм света. У већини наших цркава биће одржан помен страдалима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here