Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

У Аустрији велики број ученика у карантину, а 9 школа је затворено

У Аустрији је тренутно 2.600 разреда због короне послато у карантин, а затворено је девет школа, саопштило је данас Министарство образовања.

У Аустрији има око 6.000 школа и око 58.000 разреда, тако да се у 95 одсто разреда и даље одвија нормално настава.

Међутим, брзо расте број разреда који прелазе на онлајн наставу због појаве короне међу ђацима.

Тако је још у уторак саопштено да је 1.900 разреда упућено у карантин, а након два дана тај број је порастао на 2.600.

Према правилу које се тренутно примењује у случају откривања инфекције код једног ђака настава се наставља нормално, али ђаци у наредних пет дана морају свакодневно да се тестирају.

Ако се у току три дана открије инфекције код још једног ђака, разред се шаље у карантин, односно на онлајн наставу.

У школама се, иначе, три пута недељно врши тестирање ђака, од којих један мора бити PCR тест.

Када је реч о обдаништима у Бечу је тренутно 11 одсто дечијих група у карантину.

Већина Немаца за обавезну вакцинацију

Већина Немаца подржава увођење опште обавезне вакцинације, показује истраживање јавног мњења јавног сервиса ZDF.

Чак 62 одсто Немаца изјаснило се у корист обавезне вакцинације, а свега 36 одсто је против такве мере.

Истовремено само 39 одсто сматра да ће обавезна вакцинација бити уведена, док 59 одсто полази од тога да такве мере неће бити.

Истраживање показује и да страх од вируса опада.

Док је на прошлом испитивању 53 одсто грађана рекло да страхује по здравље због короне, сада је то навело свега 42 одсто.

Скандинавске земље попуштају мере против короне

Шведски Завод за јавно здравство објавио је да би већина или све епидемиолошке мере могле бити укинуте 9. фебруара, под условом да се тренутно стање у болничком систему не погорша.

Иако Шведска већ недељама готово свакодневно бележи рекордан број заражених корона вирусом, при чему је у уторак био рекорд од 46.671, највише у једном дану од почетка пандемије, број пацијената на интензивном лечењу и број смртних случајева од ковида-19 стабилни су и релативно ниски, па се очекује да ће Шведска кренути путем својих скандинавских суседа, преносе локални медији.

Данска премијерка Мете Фредриксен јуче је најавила како ће њена земља 1. фебруара укинути све епидемиолошке мере упркос томе што је омикронски талас и даље у пуном замаху.

Норвешка је отишла и корак даље, па осим што је најавила попуштање мера и ограничења следеће седмице, директорка норвешког Завода за јавно здравство Камила Столтенберг изјавила је да процењује да ће се до лета коронавирусом заразити око четири милиона грађана од укупне популације од 5,3 милиона.

“У Норвешкој имамо велики проценат становника који су недавно примили трећу дозу и стога су добро заштићени од болести и хоспитализације. Боље се заразити у таквој ситуацији него касније, кад учинак вакцине мало опадне”, рекла је Столтенберг за норвешки дневни лист Дагбладет.

Све три скандинавске земље очекују да ће врхунац заразе бити достигнут током фебруара, али сматрају да ни неке опсежне и строге епидемиолошке мере више не могу обуздати најезду омикрон соја, а притом би битно нарушиле личне слободе и права грађана.

Норвешки Завод за јавно здравство додаје да би у неким будућим пандемијама друштво требало да се врати нормалној свакодневици што је пре могуће и епидемијом управљати препорукама, а не законима и прописима.

Све указује да ће скандинавски приступ пандемији у следећим месецима зависити искључиво од стања болничког система.

Све три скандинавске земље имају високу стопу вакцинације. Данска је с две дозе вакцинисала 81 посто укупне популације, Шведска 74 одсто, а Норвешка 73 посто.

Све три земље до понедељка би могле достићи 50-процентну стопу вакцинације одрасле популације трећом дозом.

У Британији пораст инфекција подтипа БА.2 омикрон варијанте

Чини се да подтип БА.2 омикрон варијанте коронавируса има значајну предност у расту у односу на тренутно преовлађујући тип БА.1, саопштила је данас британска Агенција за безбедност здравља (UKHSA).

Здравствене власти су навеле да је дошло до повећане стопе раста БА.2 у поређењу са БА.1, и да је та предност значајна у свим регионима Енглеске, где је било довољно случајева да се они упореде, преноси Ројтерс.

“Сада знамо да БА.2 има повећану стопу раста што се може видети у свим регионима у Енглеској”, изјавила је Сузан Хопкинс, главни медицински саветник за УКХСА.

Агенција је саопштила да нема података о тежини обољевања БА.2 у поређењу са БА.1, али је поновила да прелиминарна процена није пронашла разлику у ефикасности вакцине против симптоматске болести између два подтипа омикрон соја.

Брзо ширење БА.1 подстакло је талас омикрона који је довео случајеве на рекордно висок ниво у Британији током децембра, и тако потиснуо претходно доминантну делта варијанту.

Према британским здравственим властима, хоспитализације нису порасле у истом обиму, због имунитета становништва кроз вакцинацију и претходне инфекције, као и мање тежине болести проузроковане омикрон сојем.

UKHSA је саопштила да је посебна анализа показала да је између 24. новембра и 19. јануара већина примљених на интензивну негу од ковид-19 имала делта инфекције, иако је у истом периоду омикрон био доминантан у укупном у броју случајева, наводи Ројтерс.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here