Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Број оболелих од коронавируса у свету премашио је 72 милиона, показују подаци сајта worldometers. Од почетка пандемије ковид-19 потврђен код 72.019.211 људи. До сада је од последица те заразе умрло 1,61 милион људи.

У свету је активних случајева коронавируса скоро 20 милиона. Највише заражених, 16 милиона, и даље је у Сједињеним Америчким Државама које су са 300.000 преминулих на првом месту и по броју жртава. У тој земљи само у последња четири дана оболело је милион људи.

Првих осам милиона заражених САД су регистровале за нешто више од осам и по месеци, а тај број се удвостручио за мање два месеца, преноси Си-Ен-Ен.

Негативан рекорд забележен је у дану када је Америчка агенција за храну и лекове одобрила хитну употребу вакцине компанија Фајзер и Бионтек за вакцинацију становништва која би требало да почне у понедељак.

Следи Индија са 9,8 милиона заражених и 143.000 преминулих па Бразил са 6,8 милиона заражених и 181.000 умрлих.

У Немачкој преко 20.000 новозаражених, нове мере од 16. децембра

У Немачкој је у последња 24 сата пријављено још 20.200 нових случајева коронавируса, показују подаци Института Роберт Кох, па је број заражжених у тој земљи достигао 1.320.716. У истом периоду преминуо је још 321 пацијент.

Од почетка пандемије, у Немачкој је битку с ковидом-19 изгубуло 21.787 људи.

Федералне и регионалне власти у Немачкој сагласиле су се да се најкасније до 16. децембра саопшти одлука о увођењу нових антиепидемијских мера у целој земљи.

Немачка канцеларка Ангела Меркел инсистира да се ново “закључавање” уведе већ од уторка, 15. децембра, али коначна одлука биће ипак донета данас на видео конференцији немачке владе са премијерима савезних држава, пренео је ТАС.

Новим мерама је предвиђено да ће највише двоје људи из једног домаћинства, пет укупно, моћи да се окупе у једном стану, не рачунајући децу испод 14 година старости.

Кабинет канцеларке Меркел и локалне власти нису се сагласили да ли да школе и обданишта буду затворени током новог “закључавања”.

У међувремену, противници нових рестрикција, изашли су на улице Франкфурта, Ерфурта и Дрездена упркос судској забрани јавних окупљања.

(Гардијан, Танјуг)

Корона у Русији: Заражено још 28.000 особа

У Русији је откривено још 28.080 случајева вируса корона, саопштио је Оперативни штаб за борбу против ширења вируса корона.

„За последња 24 часа у Русији је потврђено нових 28.080 случајева инфекције вируса корона у 85 региона. Од овог броја 5.494 особе су без клиничких симптома“, наводи се у саопштењу.

Највише новозаражених је у Москви – 6.425 и Санкт Петербургу – 3.768.

За исти период потврђено је 488 смртних случајева од ковид 19.

Од почетка пандемије у Русији је откривено 2.653.928 случајева инфекције, од чега је 46.941 особа преминула.

/Спутник/

“Астразенека” преузима “Алексион” за 39 милијарди долара

Британско-шведска фармацеутска компанија “Астразенека” пристала је да купи америчког производача лекова “Алексион” за 39 милијарди долара, што је њен највећи посао од када постоји за јачање положаја у имунологији и ретким болестима.

До договора је дошло седам дана пошто је “Астразенека” објавила да спроводи даља истраживања како би потврдила може ли њена вакцина за ковид-19 бити 90 посто делотворена, потенцијално успоравајући њено увођење, а након што је супарничка вакцина  “Фајзера” добила одобрење у Великој Британији и САД.

У “Астразенеки” тврде да ће деоничари “Алексиона” добити 60 долара у готовини и око 115 долара по деоници – било у обичним деоницама којима се тргује у Великој Британији или у америцким депозитарним деоницама деноминираним у доларима.

На основу референтне просечне цене АДР-а од 54,14 УСД, то подразумева укупну цену од 175 УСД по деоници.

(Фајненшл тајмс, Танјуг)

БиХ: Обавезан ПЦР теста и за држављане Србије, Хрватске и Црне Горе

Федерално Министарство здравља БиХ затражило је од Савета министара да пред предстојеће новогодишње и божићне празнике изда наредбу да сва лица при уласку у БиХ морају имати негативан ПЦР тест не старији од 48 часова, укључујући и она из Србије, Хрватске и Црне Горе.

Овај захтев сада би важио за све, односно и за земље региона, јер су лица која долазе из иностранства и пре прелазила границу само уз негативан ПЦР тест.

У захтеву се указује да озбиљну епидемиолошку ситуацију имају и земље окружења, као и земље ЕУ, преноси Кликс.

“Пред нама су божићни празници које обележавају припадници католичке и православне вероисповијести, као и Нова година, па је потребно правовремено предузети противепидемиолошке мере да би се спречило даље ширење вируса”, навели су из Федералног министарства здравља.

(Кликс)

У Бразилу скоро 44.000 новозаражених, преминуло 686 пацијената

У Бразилу је у претходна 24 сата регистровано 43.900 нових случајева коронавируса, а преминуло је 686 људи, саопштило је министарство здравља.

У тој земљи до сада је регистровано 6,7 милиона заражених, преноси Ројтерс.

Од почетка пандемије, од последица ковида-19 умрло је 179.765 пацијената.

У Јужној Кореји преко 1.000 новооблелих

Јужна Кореја бележи 1.030 нових случајева коронавируса, што је највећи број од почетка пандемије, према подацима Корејске агенције за контролу и превенцију болести (КДЦА), преноси Гардијан.

Преко 1.000 случајева је пренето локално, а 28 увезено из иностранства.

Више од 780 случајева забележено је у главном граду Сеулу.

Јужна Кореја је до сада пријавила укупно 42.766 случајева обољевања и 580 смртних исхода болести , а два смртна случаја пријављена су последња 24 часа.

(Гардијан)

У Јапану забележен рекордан број заражених у једном дану

У Јапану је забележено 3.030 случајева ковида-19, што представља рекордан број заражених у једном дану од почетка пандемије, саопштило је министарство здравља.

Међу новим случајевима, 621 регистрован је у Токију, што је такође највећи број новооболелих у једном дану у том граду, преноси Гардијан.

Од последњег пресека преминуло је још 28 оболелих.

Укупно је заражено скоро 178 хиљада људи, а преминуло је 2.575.

Минисатрство здравља саопштило је хоспитализовано 23.990 ковид пацијената, а њих 578 се налази у критичном стању.

(Танјуг)  

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here