Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је коронавирус потврђен код 566.669 људи, а од последица заразе преминуло је 5.039 особа. У болницама је више од 6.300 људи, а на респираторима 243 пацијента.

Према последњем пресеку, коронавирусом је у Србији заражено још 5.297 људи, а борбу са ковидом изгубило је 37 особа.

На седници Кризног штаба, која је јуче одржана, анализирана је тренутна епидемијска ситуација. Све постојеће мере важе и даље, а нове мере односе се на рад школа и улазак у Србију.

Препоручено је да ученици који похађају онлајн наставу могу да иду у школу само на оцењивање. Грађани Србије који живе у иностранству не морају у карантин уколико су комплетно вакцинисани вакцинама из Србије.

Болнички капацитети су попуњени 90 одсто, поручио је министар здравља Златибор Лончар и навео да у овом тренутку не може бити речи ни о каквом попуштању мера.

“Није лако ни за један систем да то издржи”, рекао је Лончар и додао да имамо озбиљан проблем са британским сојем који се много брже шири и његове концентрације у ваздуху су много веће, изазива теже клиничке слике, па је све више заражених младих људи.

Са више од пет хиљада новозаражених коронавирусом сваког дана, здравствени систем трпи огроман притисак. Лекари и остало особље улажу надљудске напоре, истакла је директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукићевић.

Наставља се вакцинација широм земље. Вакцину “Астра-Зенека” сви заинтересовани грађани без заказивања могу до недеље да приме у обе хале Београдског сајма.

Обе дозе вакцине примило 903.500 грађана

Србија данас улази у четврти месец имунизације против коронавируса. Од 24. децембра прошле године укупно је дато 2.241.510 доза вакцина, док је 903.500 грађана примило обе дозе вакцине.

Грађани ће до недеље моћи да приме вакцину “АстраЗенека” у обе хале Београдског сајма, без заказивања.

И у другим градовима организована је имунизација без претходног пријављивања преко е-управе.

У Београду вакцинисано више од 30 одсто пунолетних грађана

У Београду је закључно са јучерашњим даном вакцинисано 424.085 грађана, што износи 30,12 одсто пунолетне популације града.

Ревакцинисане су  272.293 особе, односно 19,34 одсто пунолетне популације. У популацији грађана између 65 и 74 године вакцинисано је 59,09 одсто популације.

Специјална болница Сокобања од данас опет ковид болница

Специјална болница за неспецифичне плућне болести “Сокобања” од данас постаје ковид болница, изјавила је за Танјуг директорка те здравствене установе др Весна Милановић.

Према њеним речима, 160 постеља биће на располагању за ковид пацијенте.

“Што се тиче нековид пацијената који су тренутно на лечењу, они који могу без лифта премештени су у згради Старог стационара у центру Бање, док ће остали пацијенти бити отпуштени кући или премештени на даље лечење у друге болнице”, каже Милановић.

Први ковид пацијенти већ су пристигли на лечење, а Специјална болница за неспецифичне плућне болести “Сокобања” у неколико наврата већ је била у ковид систему.

Колубарски округ, широка локална трансмисија вируса

Марија Гавриловић, директорка завода за јавно здравље у Ваљеву каже да се последњих дана у Ваљеву и Колубарском округу бележи пораст броја новозаражених, и већи број прегледа у ковид амбулантама.

Оцењује да све мере које се доносе морају да имају ефекта – ако се примењују и контролишу.

Приликом истраживања, како је навела, констатовано је да постоји широка локална трансмисија вируса, циркулација и присуство вируса у радним организацијама, породици, на свим нивоима.

Што се тиче вакцинације, Гавриловићева каже да је повећано интересовање и да очекују испоруку “Спутњик В” вакцине, као и имунизацију у радним организацијама и сеоским срединама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here