Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 605.406 особа, а забележено је 5.345 смртних случајева. У болницама је више од 7.500 људи, а на респираторима 291 пацијент. Нова седница Кризног штаба заказана је за данас у 16 часова.

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 7.509 хоспитализованих пацијената, док се 291 особа налази на респираторима.

Према последњем пресеку, још 37 пацијената преминуло је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 4.810 особа, од 16.693 тестираних.

Посебно јак удар на јединице интезивне неге

И даље је највише нових случајева заразе коронавирусом у Београду, Новом Саду и Нишу.

Посебно јак удар у овом таласу је на јединице интезивне неге и често се дешавало да пацијенти директно са пријема иду тамо, рекао је за РТС директор Клиничког центра Србије професор Милика Ашанин.

У Србији је, према последњим подацима, укупно дата 2.488.631 доза вакцине, а од тог броја потпуно ваксинисаних грађана с обе дозе је 1.037.709.

Први контингент вакцина произвођача “Астра-Зенека” преко Ковакс механизма стиже у Србију, саопштило је Министарство за европске интеграције.

Авион, којим ће бити допремљене вакцине, слетеће око 20 часова на аеродром ”Никола Тесла”, а дочекаће га министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Брнабић: Кризни штаб данас у 16 сати, размотрићемо попуштање мера

Председница Владе Ана Брнабић најавила је нову седницу Кризног штаба данас у 16 часова и навела да ће се претходно састати са стручним делом тог тела како би се размотрило колико је могуће неко попуштање мера.

Указала је да се види стагнација, чак и благи пад новозаражених у Београду, где је и највише вакцинисаних грађана.

“Обратићемо се јавности након седнице Кризног штаба. Саслушаћу наше лекаре и видећемо да покушамо да нађемо неки баланс”, рекла је Брнабићева за ТВ Пинк.

Трудиће се, каже, да још мало релаксирају мере, које су сада међу блажима у односу на земље Европе, али да ће се водити рачуна да наставимо са резултатима јер, иако су велики бројеви новозаражених, доста су добри.

“Видимо стагнацију, чак благи пад, али то не смемо да угрозимо”, нагласила је Брнабићева.

Директор Ургентног: Апелујем да се људи вакцинишу, молим за разумевање

Директор Ургентног цернтра Марко Ерцеговац је рекао је да је епидемијска ситуација врло озбиљна.

“Апелујем да се људи вакцинишу а са друге стране молим грађане на разумевање да сачекају са доласком у Ургентни ако нису најхитнији, рекао је др Ерцеговац.

“Волео бих да се сви вакцинишемо и дођемо поново у Ургентни центар са превентивном маском”, закључио је др Ерцеговац.

Ружић: Мања заинтересованост студената, покушаји антиваксера погубни

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић констатовао је да постоји мања заинтересованост студената за вакцинацију против коронавируса и апеловао на све грађане да се вакцинишу јер је, како каже, вакцина једини начин да се изборимо против те пошасти.

Ружић је навео да је за првих недељу дана, од када су отворени пунктови на којима се само вакцинишу студенти, вакцинисано око хиљаду њих.

Додаје да од око 100.000 студената колико их је у Београду, половина њих није рођена у овом граду, па да се један број студената вакцинисао у својим родним местима или пре него што су отворени пунктови само за њих.

“Приметно је да је ипак мања заинтересованост студената за вакцинацију, али и да има доста антиваксерских покушаја који су погубни”, каже Ружић за ТВ К1.

За просветне раднике, којих се до сада вакцинисало око 44.000 од укупно 150.000, Ружић каже да је то добар показатељ и да је реална цифра.

“То иде узлазном путањом, вакцинација је цивилизацијска тековина и једини начин да се изборимо са пандемијом”, поручује Ружић.

Већи број отпуста него пријема у ужичком Здравственом центру

Током јучерашњег дана у здравственим установама ужичког Здравственог центра прегледано је 1.288 пацијената, 80 мање него претходног дана.

Већи је и број отпуста него пријема, отпуштено је 70 пацијената, примљено 45, док је у дневној болници 164.

Тренутно је хоспитализовано 423 оболелих од ковида, на респиратору је њих 13, четворо мање него претходног дана и то 11-оро је у ужичкој болници, а двоје у прибојској.

Више пријема него отпуста у Новом Пазару, два пацијента преминула

У Новом Пазару на болничком лечењу задржано је 14 особа, и то осам из Новог Пазара, три из Рашке, две из Сјенице и једна из Тутина, док је шест пацијената отпуштено кући, саопштио је регионални ковид центар у том граду.

У протекла 24 сата два пацијента из Новог Пазара су преминула.

Од 164 тренутно хоспитализованих пацијената, седам особа је на респираторима.

На Инфективном одељењу су смештена 44 пацијента, на Грудном одељењу 40, ОРЛ 21, у Респираторној јединици осам, а у Привременој болници Новопазарска бања 51 особа.

Укупан број прегледа током јучерашњег дана у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 218, од чега је 95 првих и 123 контролна прегледа.

У Пчињском округу 131 новозаражена особа, у болницама 163 пацијента

Према најновијим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 404 узорка из Пчињског округа 131 је позитиван на коронавирус.

Од овог броја 79 је из Врања, 16 из Сурдулице, 14 из Бујановца, девет из Владичиног Хана, осам из Прешева, пет из Босилеграда.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 312 прегледа, од којих је 107 број првих прегледа. Узоркована је крв код 168 пацијената и сачињено 135 РТГ плућа. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 26 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 163 пацијента. Од тог броја 152 су позитивна на коронавирус и исто толико има бронхопнеумонију. На кисеонику је 89 пацијената.

На болничко лечење примљено је 12 пацијената, а отпуштено 16. Тренутно је у ковид болницама у Врању девет слободних постеља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here