Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Ванредни самит лидера земаља чланица НАТО-а одржава се у седишту Алијансе у Бриселу, а међу тридесет лидера је и амерички председник Џозеф Бајден.

Генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг, поручио је присутнима да су се окупили у “критичном безбедносном тренутку” и нагласио да су сви уједињени у осуди “неиспровоциране агресије Кремља” и подршци суверенитету и територијалном интегритету Украјине.

“Одлучни смо да настављамо да намећемо притисак на Русију како би дошло до краја овог бруталног рата. Поштујемо храброст украјинског народа и војске у борби за слободу и права. Препознајемо и храброст оних у Русији који храбро говоре против рата”, поручио је Столтенебрег на почетку састанка Северноатлантског савета.

Рекао је и да ће лидери данас разговарати о даљој подршци Украјини, укључујући и противавионско и противтенковско наорузање и муницију, као и о јачању НАТО одбрамбених снага како у овом тренутку тако и за године које долазе.

“Морамо да сви радмо више на земљи, у ваздуху и на мору , како би одговорили на нову безбедносну реалност у Европи”, закључио је Столтенберг.

Очекује се да се лидерима НАТО-а обрати Украјински председник Володимир Зеленски, јавља Си-Ен-Би-Си.

Три самита данас у Бриселу – које се одлуке очекују

Рат у Украјини је главна тема бројних састанака који се одржавају данас у Бриселу, почев од самита лидера НАТО-а, који је почео, затим Г7, и крајем дана лидера Европске уније.

На самиту лидера НАТО-а се очекује да ће представници Алијансе покушати да пошаљу поруку јединства, координације и сарадње између две стране Атлантика у одговору на све изазове које носи актуелна криза, а коју генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг описује као највећу безбедносну кризу у Европи од краја Другог светског рата.

Очекује се да буде донета одлука о слању четири нове борбене групе НАТО-а у Бугарску, Румунију, Мађарску и Словачку.

У Бриселу кажу да чланство Украјине у НАТО-а као облик подршке није на дневном реду, али да јесте даља финансијска, политичка и војна помоћ.

Након самита НАТО-а, на састанку Г7, лидерима из Европе ће се придружити и лидери САД, Велике Британије, Канаде и Јапана.

Крајем дана, амерички председник Џозеф Бајден биће гост лидера Европске уније. То ће бити први пут да је амерички председник физички присутан на самиту 27 земаља ЕУ. Дипломате кажу да ће пре свега бити речи о консолидацији постојећих санкција, више него о увођењу неких нових.

Када је реч о Србији, дипломате укључене у припрему Самита кажу да је Србија показала солидарност са позицијом Европске уније и других земаља које су гласале за резолуцију Уједињених нација.

Напомињу и да Србија није једина земља кандидат која у овом тренутку није увела санкције Русији.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here