Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министарком одбране Савезне Републике Немачке Кристин Ламбрехт, са којом је разговарао о сарадњи у области одбране, актуелним регионалним и геополитичким темама.

Захваливши министарки на посети и садржајном,  отвореном и искреном разговору, председник Вучић је још једном подсетио на чињеницу да је Немачка најважнији партнер Србији, као и да су ставови о могућности за брже придруживање Европској унији, које је изнела министарка Ламбрехт, али и канцелар Олаф Шолц и министарка спољних послова Аналена Бербок, веома важан сигнал за нашу земљу.

„Чини ми се да ангажман, који Немачка показује у региону Западног Балкана, говори о њиховој жељи да се сви придружимо Европској унији. Разговарали смо и о ситуацији у региону. Рекао сам да ће Србија чувати мир и стабилност, да је то наша политика и трајно опредељење. Пружио сам личне, политичке и гаранције државе Србије да ћемо се тако и понашати“, истакао је председник Вучић у обраћању новинарима након завршеног састанка.

  Председник Републике Србије је поручио да постоји велики простор за развој заједничких одбрамбених механизама и сарадњу са Немачком у области одбране.

„Потписали смо кровни споразум у јуну 2021. године, на основу којег можемо да развијемо много тога. Већ ове године имамо значајно више активности него прошле године у различитим областима, од војне медицине, школовања, обуке, сарадње у области контроле наоружања, заједничког ангажовања у више мултинационалних операција, па до свих других облика сарадње“, рекао је председник Вучић додајући да је било говора и о сукобима у Украјини, као и о преговорима са Приштином.

Подсећајући на тренутне економске изазове са којима се сусреће цео свет, председник Вучић је нагласио да су отворени и добри разговори са немачким партнерима јако важни за Србију.

“Зато волим да разговарам са њима, а тако и ја разговарам са њима. Сутра ћу се обратити грађанима и рећи им исто – да без Немачке не можемо. Ми променити став Немачке нећемо – то је глупост. Они су сувише велика сила да би мењали ставове због мале земље као што је Србија”, рекао је председник Србије.

Он је, међутим, истакао да је захвалан Немачкој што је дозволила да искажемо своје ставове који су потпуно различити од њихових и са којима се не слажу.

“Наше је да се боримо и радимо на јачању владавине права, јачању економије и да преживимо зиму, као што ће и сви остали. А како ћемо да преживимо зиму, мада сада људи на зиму не мисле, већ на лето и одморе, то нико не зна и за то ће нам требати подршка Немачке и европских партнера. Ја сам захвалан што су нам дозволили да искажемо ставове са којима се не слажу”, поручио је Вучић.

Даћемо све од себе да будемо поуздан савезник Немачке и да не угрозимо мир на Западном Балкану, да будемо стабилизујући фактор и најбоље место за Немачке инвестиције и да гледамо како да политички најбоље сарађујемо, али немојте да нам браните да имамо право и на сопствени став и мишљење и да једнако волимо своју земљу као и ви своју, поручио је Вучић.

Он је, одговарајући на питање новинара о томе каква су очекивања Немачке од Србије и где постоји маневарски простор за компромис са Косовом када је у питању признање, рекао да са Косовом треба да се пронађе компромисно решење, а не неко решење које би сто процентно волели Срби или Албанци.

“Компромисно решење једино ће да очува мир у наредних 50 и сто година, а не решење које це да буде наметнуто. Пред Србијом су тешка политичка времена, али верујем да ћемо успети да опстанемо и будемо поуздан партнер свакоме од наших пријатеља на западу и будемо коректни према свима и да се придржавамо међународног јавног права и да се понашамо ни по бабу ни по стричевима”, поручио је Вучић.

Он је истовремено новинаре из Дојче велеа, који су поставили то питање замолио да када говоре о територијалном интегритету уђу у ципеле Србије и једној сувереној земљи, дозволе да има право да понекад искаже своје резерве по одређеним питања.

“Када говоримо о територијалном интегритету БиХ, Украјине или свих земаља тако није било говора 1999. године о територијалном интегритету Србије. Тада то никога није интересовао и погажен је на најбруталнији начин да би се издвојила једна територија из суверене, међународно признате независне Србије”, указао је Вучић

“Када то није успело Кумановским споразумом и Резолуцијом 1244, сви којима су пуна уста територијалног интегритета држе нам предавања како треба да заборавимо Резолуцију 1244. Разумем шта је политика силе и знам колико смо мали и кроз шта смо прошли. Зато хоћу да чувамо мир и стабилност. Одлично знамо на ком путу се налазимо, само вас молим за мало поштовања за ову земљу у којој је 82 деце убијено током агресије 1999. године. И нама су наша деца важна и вредна, само вас молим да имате то у виду”, поручио је Вучић.

Он је објаснио да зато Србија има резерве и према санкцијама, јер је била под санкцијама, али да је апсолутно сагласна са свим што је рекла министарка Ламбрехт о правној природи сукоба у Украјини и оном што се збива у региону.

Вучић је истакао да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије, те да је битно разговарати отворено, јер је такав разговор важан за будућност, а она је, како каже, верује, европска.

Вучић је најавио и да ће се сутра после подне обратити грађанима, да ће говорити о тренутној ситуацији.

Ламбрехт: Србија се гласањем у УН јасно позиционирала у односу на заједничке вредности

Немачка је поуздан партнер Србије у процесу приступања Европској унији, поручила је Кристина Ламбрехт и истакла да је за њену земљу важно да влада стабилност на Западном Балкану.

“Али смо искрен и отворен партнер, тако смо и разговарали, а то подразумева и да се јасно артикулише шта један очекује од другог на том путу. Наша је жеља и нада да ће процес нормализације односа Београда и Приштине добити нови замах”, рекла је Ламбрехт.

Она је навела да је задовољна што је чула јасну изјаву о томе да Србија подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине.

“То је важно за БиХ, да се може поуздати у то, и у то да све тежње за стабилност у тој земљи имају подршку”, рекла је Ламбрехт.

Она је истакла да је све то предуслов да регион може да се развија на миран начин.

Захвалила је председнику Вучићу на гостопримству и на конструктивним, отвореним и искреним разговорима, са њим, али и са њеним српским колегом, министром Небојшом Стефановићем.

“Било је важно да смо водили разговор о нашој сарадњи у области одбрамбене политике, и надам се ћемо и будућности радити у том духу поверења, и када су у питању обуке и опремања војске”, рекла је немачка министарка.

Она је навела да сви доживљавамо рат у сред Европе, рат који је, каже, био незамислив било за кога, а поготово у овом региону, где сви знају шта то значи и какве су последице сукоба.

“Нападачки рат Путина на Украјину нам је показао колико је вазно да ми који делимо исте вредности, да се залажемо за њих, да их појаснимо, а то су мир, слобода и територијални интегритет. То нам је заједничко и то смо нагласили данас у разговору”, пренела је Ламбрехт.

Навела је да Немачка поздравља што се Србија јасно позиционирала у односу на те вредности својим ставом у Уједињеним нацијама, а те вредности су, додаје, важне и када се говори приступању Србије ЕУ.

“Да се залажемо за слободу, мир и територијални интегритет. То је темељ на којем сарађујемо у ЕУ”, рекла је Ламбрехт, и додала да јој је драго што су заједно артикулисали залагање за заједничке вредности.

Ламбрехт је изјавила да јој је јасно колики је утицај Србије на стабилност Западног Балкана и да јој је зато било важно да добије јасан сигнал Србије у вези са БиХ.

“Добила сам јасан позитиван сигнал из Београда. То брине људе у БиХ и без обзира на позитиван сигнал, та брига није отклоњена”, изјавила је Ламбрехтова одговарајући на питање како види безбедносну ситуацију у региону.

Она је истакла да је веома важно да се разуме да Немачка не води разговоре да би вршила притисак, већ да жели да се стабилизује стање на Западном Балкану.

“Ми сада водимо рачуна о Украјини и покушавамо да зауставимо страшни рат у тој земљи, али не смемо изгубити из вида друге регионе. Радимо на процесу приступања земаља Западног Балкана ЕУ. Ја сам данас ту, а јуче је председник Вучић био у Берлину”, истакла је Кристин Ламбрехт.

Стефановић са Ламбрехт: Војна сарадња веома развијена

Министар одбране Небојша Стефановић и Кристин Ламбрехт су се сагласили да посета ова представља показатељ успешних билатералних односа у области одбране, као и намере да се они унапређују.

Немачка министарка је на састанку оценила да је војна сарадња две земље веома развијена, али и да постоји простор за њен даљи развој.

Стефановић је као најзначајнији аспект војнотехничке сарадње истакао набавку, али и обуке за хеликоптере типа Х-145М за Војску Србије, саопштило је ресорно министарство.

Он је оценио и да ће немачка донација војно-санитетских возила типа ДИНГО допринети даљем унапређењу војномедицинске сарадње, која је успостављена заједничким учешћем припадника две војске у мисији Европске уније у Малију, а која представља најразвијенију област сарадње у области одбране између две земље.

Стефановић и Ламбрехт су, такође, разговарали и о могућностима унапређења сарадње у области војног школства, као и ангажовању у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ (ЗБОП).

Министар се овом приликом захвалио на подршци коју Немачка пружа Србији на путу европских интеграција, које су стратешки спољнополитички циљ наше земље, док је министарка Лембрехт поновила пуну подршку Немачке истичући да ће њена земља у овом процесу бити уз Србију као искрен и поуздан партнер.

„Српска стварност“ / Фото: Председништво Србије – Димитрије Голл /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here