Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Очекује се наставак преговора Москве и Кијева путем видео-линка. Тренутно је најкритичније у Маријупољу, којем понестаје воде и хране. Украјинске власти поручиле су да су покренуле контрофанзиву на Харков и Николајев. Из Москве саопштавају да су руске снаге напредовале девет километара унутар украјинске територије.

Више од 140.000 цивила евакуисано је из зона сукоба у Украјини, захваљујући хуманитарним коридорима, договореним током преговора Кијева и Москве.

Очекује се да ће данас ти разговори бити настављени, поново путем видео-везе.

Из украјинског МУП-а у недељу је саопштено да су оружане снаге покренуле контранапад против руске војске у Николајеву и Харкову, као и да се не очекује да ће руске снаге ускоро блокирати Кијев.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков рекао је да је руска војска гађала центре за обуку Оружаних снага Украјине у селу Старичи и на војном полигону Јаворов, где је “уништено до 180 страних плаћеника и велика количина страног наоружања”.

Руске оружане снаге заузеле су неколико мањих украјинских насеља и напредовале девет километара унутар украјинске територије, навео је Конашенков.

У нуклеарној електрани у Чернобиљу обновљено је напајање електричном енергијом.

Немачка набавља америчке Ф-35

Немачка влада жели да опреми своје ваздухопловство “стелт” војним авионима америчке производње Ф-35, рекли су извори у влади за ДПА, преноси Аустралиан Асошијетед Прес.

Ф-35 се сматра најсавременијим борбеним авионом на свету. Због посебног облика и спољашњег премаза, машину је тешко открити непријатељским радарима.

Извори ДПА кажу да немачке оружане снаге планирају да купе до 35 авиона “стелт” технологије.

Прошлог месеца, немачки канцелар Олаф Шолц најавио је велико улагање у одбрану, будући да ситуација у Украјини приморава Берлин да преиспита своју спољну политику. (Канбера тајмс, Аустралиан Асошијетед Прес, ДПА)

Зеленски: Задатак преговарача је да обезбеде састанак са Путином

Украјински председник Володимир Зеленски каже да је задатак украјинске делегације у разговорима са представницима Руске Федерације да учини све да обезбеди састанак председника, преноси Укринформ.

“Представници наших делегација свакодневно говоре у видео формату. Наша делегација има јасан задатак – да учини све да обезбеди састанак председника. Састанак за који сам сигуран да људи ишчекују”, рекао је Зеленски у видео-обраћању.

Напоменуо је да је сусрет на нивоу председника тежак, али неопходан пут како би се успоставили прекид ватре и хуманитарни коридори. (Укринформ)

Украјински МУП: Граната погодила деветоспратницу у Кијеву

Рано јутрос, у 5 часова, аартиљеријска граната је погодила деветоспратницу у Оболонском округу у Кијеву, саопштио је на Телеграму саветник министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко, преноси Укринформ.

Делимично је уништен први и трећи спрат, а запаљени су станови на трећем и четвртом спрату, навео је Герашченко.

У 07:40 часова, у деветоспратној стамбеној згради пронађена су тела две особе, три особе су хоспитализоване, а девет је збринуто на лицу места, Још 15 људи је наводно спашено из пожара, а 63 евакуисано – наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here