Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Пети дан рата у Украјини. Неколико експлозија одјекнуло је у Кијеву и Харкову. Белорусија је усвојила уставне промене којима се укидају одредбе о неутралности и ненуклаерном статусу. Бразил најавио неутралан став. Очекује се да ће у 10 часова почети преговори Кијева и Москве. За данас је заказана и хитна, специјална седница Генералне скупштине УН. Председник Володимир Зеленски поручио је ноћас да су наредна 24 часа кључна.

Почели преговори руске и украјинске делегације у Белорусији

Почели су преговори између руске и украјинске делегације у Белорусији, јавља Спутњик.

Украјинска делегација стигла на место одржавања преговора

Украјинска делегација је хеликоптерима стигла на место одржавања преговора са Русијом у Гомељској области, преносе РИА Новости.

Очекује се да ће кључна тема преговора бити моментални прекид ватре и повлачење руских трупа са територије Украјине.

Састанак две делегације биће одржан у близини реке Припјат, у Гомељској области на украјинско-белоруској граници.

Агенција РИА Новости јавља да је украјинска делегација стигла у два хеликоптера. 

Како је саопштио кабинет украјинског председника, делегацију чине, између осталих, министар одбране Алексеј Резников, лидер фракције “Слуга народа” и заменик министра спољних послова Украјине Давид Арахамија, саветник шефа кабинета председника Михаил Подољак, први заменик шефа украјинске делегације у Трилатералној контакт групи Андреј Костин, посланик Рустем Умеров и заменик министра спољних послова Украјине Николај Точицки, преноси Спутњик.

Мишел: Украјина ће поднети захтев за пријем у ЕУ, покренућемо дебату о пријему

Украјина ће званично поднети захтев за пријем у Европску унију, рекао је новинарима у Бриселу председник Европског савета Шарл Мишеш и најавио да ће земље чланице покренути дебату о пријему Украјине када добију захтев Кијева.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен раније је изајавила да је Украјина “једна од нас” и да ЕУ жели да се Украјина придружи.

За разлику од земаља Западног Балкана, Украјина до сада није била део процеса приступања Унији. Брисел и Кијев су 2014. године потписали свеобухватни трговински и партнерски споразум, али за отварање пута ка чланству није било подршке у значајном делу земаља чланица.

На самиту лидера Европске уније прошле недеље пољски премијер Моравијецки и словеначки премијер Јанша заједнички су предложили план убрзаног пријема Украјине, али и Грузије, Молдавије и земаља Западног Балкана, са временским оквиром до 2030. године.

Словачки премијер Едуард Хегер поручио је да Украјини треба дати “специјални колосек” за интеграцију у Унију.

Дипломатски извори у Бриселу истичу да овакве иницијативе до сада нису имале никакве шансе за успех, али да би у светлу најнових дешавања и рата у Украјини, расположење земаља чланица могло да се промени.

Председник Украјине Володимир Зеленски више пута је јавно од Европске уније тражио хитан пријем Украјине по новој и посебној процедури.

УН: Најмање 102 цивила убијена у Украјини

Висока комесарка Уједињених нација за људска права Мишел Башеле каже да су најмање 102 цивила убијена у Украјини откако је Русија покренула војну интервенцију, док су још 304 рањена, као и да се страхује да је стваран број “знатно већи”.

“Већина цивила убијена је експлозивним направама широког дејства, укључујући гранатирање из тешке артиљерије и вишенаменских ракетних система, као и у ваздушним нападима”, рекла је Башеле у обраћању на отварању седнице Савета за људска права у Женеви.

Навела је да је око 422.000 Украјинаца напустило земљу, а да су многи од њих расељени унутар земље.

Гутерес: Ескалација води до све већег кршења људских права

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес истиче да ескалација руских војних операција у Украјини води у све већа кршења људских права и да УН помно прати ситуацију уз помоћ тимова на терену.

“Ескаслација војних операција Руске Федерације у Украјини води до ескалације кршења људских права. Морамо показати свим људима у Украјини да смо уз њих у најтежим тренуцима”, рекао је Гутерес у снимљеном говору који је пуштен на отварању седнице високог комесаријата УН за људска права у Женеви.

Кијев: Убијено више од 5.000 руских војника

Украјинско Министарство одбране тврди да је више од 5.000 руских војника убијено у прва четири дана борби у Украјини.

Министарство на Фејсбуку наводи да је око 5.300 руских војника убијено и да су украјинске снаге уништиле 191 тенк, 29 борбених авиона, 29 хеликоптера и 816 оклопних транспортера.

Руско Министарства одбране је у недељу признало да су руске снаге претрпеле губитке, али званичници нису навели тачан број.

Зеленски од ЕУ тражи хитан пријем по посебној процедури

Председник Украјине Володимир Зеленски тражи од Европске уније хитан пријем Украјине по новој посебној процедури.

“Обраћамо се Европској унији у вези са хитним чланством Украјине по новој, посебној процедури. Захвални смо партнерима што су уз нас, али наш циљ је да будемо заједно са свим Европљанима и, што је најважније, да будемо равноправни”, рекао је Зеленски у обраћању на Телеграму.

Франческа Бонели: Очекује се четири милиона избеглих из Украјине

Према ситуацији на границама, може се очекивати до четири милиона избеглих који траже безбедност у другим земљама, каже представница УНХЦР-а у Србији Франческа Бонели.

У овом тренутку више од 420.000 избеглица је прешло границу, а 160.000 је интерно расељено унутар Украјине, каже Бонели и додаје да се ти бројеви стално мењају.

И Грчка затворила ваздушни простор за руске авионе

Грчка је затворила ваздушни простор за све руске авионе у складу са одлуком Европске уније, саопштила је управа за цивилно ваздухопловство те земље.

Уз дозволу коју издају грчке власти једино ће бити омогућени хуманитарни летови и летови за хитне случајеве, наведено је у саопштењу.

Кијев демантује да су руске снаге заузеле нуклеарну електрану “Запорожје”

Украјинска државна нуклеарна компанија “Енергоатом” демантовала је наводе да су Оружане снаге Русије преузеле контролу над нуклеарном електраном “Запорожје”, највећом у Европи.

Претходно је портпарол министарства одбране Русије Игор Конашенков рекао да руске снаге контролишу подручје око нуклеарне електране.

Руси тврде да су преузели контролу над Бердјанском и Енерходаром

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков тврди да су руске снаге преузеле контролу над градовима Бердјанск и Енерходар у Украјини.

Конашенков је такође рекао да цивили могу слободно да напусте главни град Украјине Кијев и то ауто-путем Кијев-Васиљков, преносе РИА Новости. Истиче да је тај правац отворен и безбедан.

Конашенков је поновио да руске снаге изводе нападе само на војне објекте.

Летонија дозволила својим грађанима да се боре у Украјини

Парламент Летоније једногласно је подржао измене Закона о националној безбедности у складу са којим је грађанима Летоније дозвољено да се боре као добровољци на страни Украјине.

“Наши грађани који желе да подрже Украјину и добровољно служе у одбрани украјинске независности и наше заједничке безбедности могу то да учине”, рекао је председник парламентарне комисије за одбрану, унутрашње послове и превенцију корупције Јурис Ранчанис.

Добровољци ће прво морати да се региструју у структурној јединици резервног састава Нациоалних оружаних снага.

Пекинг позива сукобљене стране да остану уздржане

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин позвао је све стране у украјинском сукобу да остану уздржане како би се избегла даља ескалација.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here