Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Нови корона вирус, од кога је широм света оболело више од три милиона особа, а преминуло више од 212.000 погодио је 210 земаља, а иако број оболелих стално расте ситуација се смирује.

Коронавирус у свету:

Од укупног броја оболелих три одсто је у критичном стању, а најтежа ситуација је у Сједињеним Америчким Државама где је оболела је трећина заражених у свету, односно више од милион становника, подаци су портала worldofmeters.

Број новооболелих постепено се смањује у Италији, Шпанији и Француској које су у Европи највише погођене, а власти тих земаља ублажавају рестриктивне мере уведене ради спречавања ширења корона вируса.

У САД, у којој је број оболелих већи од милион – 1.012.147, најтежа ситуација је у Њујорку где је оболело више од 800.000 грађана.

Од азијских земаља, највише заражених је у Кини, где је број новооболелих веома мали, а смртних случајева скоро да нема, док је од јужноамеричких земаља највише оболелих у Бразилу.

Од блискоисточних земаља предњачи Иран где је оболело више од 92.000, док је у Русији оболело више од 93.000 особа.

Када се ради о смртним случајевима, у највећу стопу смртности има Белгија – 15.4 одсто, а следе је Француска и Италија са 14,1, односно 13,5 одсто.

Најнижу стопу смртности у Европи има Словачка где је преминуло укупно 20 становника, иако та земља има укупно 5,5 милиона грађана.

Широм света у око 90 лабораторија научници раде на откривању вакцине против корона вируса, а у Великој Британији крајем прошле недеље почела су и прва тестирања на људима.

У Србији, према последњим подацима оболело је укупно 8.497, а преминуло 168 особа, док је број излечених порастао на 1.260.

Хонг Конг: Државни службеници до 4. маја на послу 

Лидерка Хонгконга Кери Лем изјавила је данас да ће се већина државних службеника постепено вратити на посао од 4. маја, иако влада још није одлучила о томе да ли ће бити ублажене мере ограничења путовања и социјалног дистанцирања, које треба да истекну следеће седмице.

Хонгконг је у понедељак саопштио да већ други дан нема нових случајева корона вируса, преноси Ројтерс.

У Хонгконгу је потврђено 1.038 случајева корона вируса и четири смртна случаја.

У Аустралији попуштање неких мера

Најмногољуднија држава Аустралије, Нови Јужни Велс, саопштила је данас да ће ублажити нека ограничења кретања, а плаже су поново отворене, у нади да ће широко распрострањено тестирање на корона вирус довести до пада броја нових случајева инфекције.

Две одрасле особе сада ће моћи да оду у посету некоме у његовом дому, у циљу неге, смањења социјалне изолације и побољшавање менталног здравља, преноси Ројтерс.

Деца могу да прате одрасле током кућних посета, а људи који се осећају лоше требало би да остану код куће, препоручиле су власти.

Аустралијске државе почињу да попуштају нека ограничења јер је пораст броја нових инфекција успорио на једва један одсто дневно, у поређењу са 25 одсто пре месец дана.

У Аустралији су забележена 6.723 случаја инфекције и 84 смртна случаја од корона вируса.

Власти су основале центре за тестирање на коронавирус и подстичу грађане да се тестирају без обзира на то да ли имају симптоме заразе.

У Бразилу више од 66.000 случајева корона вируса

Број случајева корона вируса у Бразилу повећао се у последња 24 сата за више од 4.600 и достигао 66.501, саопштило је министарство здравља те земље.

Број умрлих достигао је 4.543, што је 338 више него дан раније, јавља ТАСС.

Међутим, узроци још 644 смртна случаја, који такође могу бити повезани са инфекцијом, још нису утврђени.

У Кини шест нових случајева, у Вухану нема новооболелих

У кинеском граду Вухану, епицентру из којег је кренула пандемија корона вируса, нема нових регистрованих смртних случајева, као ни заразе.

Други дан заредом нема ни нових хоспитализованих пацијената инфицираних вирусом ковид-19.

У остатку Кине пријављено је шест нових случајева заразе корона вирусом, чиме је укупан број оболелих у тој земљи 82.836.

Укупан број пацијената који су тренутно инфицирани корона вирусом у Кини је 648, преноси АП.

У Кини тринаести дан заредом нема смртних случајева, а укупан број жртава је 4.633.

У Сингапуру од почетка епидемије заражено око 15.000 људи

У Сингапуру је укупан број заражених корона вирусом скочио на 14.951 након што је у последња 24 сата забележено 528 нових случајева, саопштено је из министарства здравља ове земље.

Како ТАС преноси, највећи број заражених корона вирусом у Сингапуру има међу мигрантским радницима из других земаља Југоисточне Азије.

Од почетка епидемије у овој земљи је од последица COVID-19 умрло 14 људи, док је 1.095 излечено.

Сингапур је већ раније мере делимичног карантина уведене 7. априла продужио до 1. јуна.

Све установе за које није неопходно да раде су затворене, настава у школама и на факултетима одржава се на даљину, прехрамбене продавнице и апотеке су отворене, а ресторани и кафићи служе само поруџбине за понети.

Забрана кретања није уведена и јавни превоз и такси службе и даље раде, али је на грађане апеловано да не излазе напоље без преке потребе, да одлазе сами у куповину и да поштују мере социјалног дистанцирања. Ношење маски у јавности обавезно је за све старије од две године.

Иран: Више од 1.000 случајева оболелих за један дан

У Ирану је забележен рекордан број заражених корона вирусом – у току последњих 24 сата регистровано је 1.112 новооболелих, саопштило је иранско Министарство здравља.

Како преноси агенција ТАС С, укупно је заражено 92.584 особа, а од јуче је повећан и број жртава . 71. чиме се укупан број умрлих попео на 5.877.

Од 11. априла, иранске власти су ублажиле рестрикције, па се више од две трећине запослених вратило на посао, а укинуте су и забране путовања приватним аутомобилима из једне у другу провинцију.

Коронавирус у региону:

У Црној Гори без нових случајева

Црној Гори и даље нема новозаражених корона вирусом, а још 10 нових пацијената је опорављено и тренутно је 115 активних случајева.

То је на поподневној конференцији за новинаре саопштио помоћник директора Института за јавно здравље (ИЈЗ) Сенад Бегић. Укупан број случајева инифекције од почетка пандемије у Црној Гори је 321.

“Од јучерашњег пресека стања па јутрос до 8.45 сати лабораторије Института завршиле су анализу 57 узорка међу којима није било нових случајева инфекције новим корона вирусом”, наводи се у саопштењу.

У ФБиХ 18 новозаражених, укупно 858

У последња 24 сата у Федерацији БиХ потврђено је 18 нових случајева корона вируса и сада их је укупо 858.

На подручју Федерације БиХ до сада је укупно тестирано 15.745 узорака, 302 особе су се опоравиле од заразе, а тренутно су активна 523 случаја.

Укупно преминуле су 33 особе.

Међу оболелима су 54 одсто жене, а 46 одсто су мушкарци. Већина преминулих, 67 одсто, било је старије од 65 година.

Међу преминулима је 56 одсто мушкараца и 44 одсто жена. Тренутно је у Федерацији БиХ хоспитализовано 45 пацијената, шест је на респиратору, саопштио је Кризни штаб.

У Хрватској нових осам заражених и четири умрла

Током протекла 24 сати у Хрватској је потврђено осам нових случајева заразе корона вирусом и још четири умрле особе.

Укупан број заражених у Хрватској од почетка пандемије је повећан на 2.047 Иначе према извештајима локалних штабова цивилне заштите од јутрос је у Хрватској пријављено пет смртних случајева – два са подручја Копривнице, два из Сплита и један из Загорја.

Према речима министра здравља Вили Бероша, укупан број умрлих од почетка пандемије је 63, што је 15 преминулих на милион становника. Берош је на редовној конференцији за новинаре рекао да силазна епидемијска кривуља не сме да значи попуштање опреза грађана.

Словенија: Шест новооболелих, три смртна, министар најавио ублажавање

У Словенији је у последња 24 сата оболело шест особа, а преминуле су три, саопштила је данас словеначка влада.

Тиме је укупан број заражених поорастао на 1.408, а преминулих на 86, док се од укупног броја оболелих њих 78 налази у болници, а највише оболелих регистровано је у Љубљани, преноси СТА.

Словеначки министар културе Васко Симонити рекао је да се земља успешно бори са епидемијом вируса Ковид-19 и да је почела да ублажава мере.

Он је казао да би почетком маја могле да буду отворене галерије, библиотеке, музеји, али и неке друге институције, али да то зависи од извештаја здравствених стручњака.

Више од 70 жртава у С.Македонији, 1.421 особа заражена

У Северној Македонији је у последња 24 сата од последица корона вируса преминуло још шест особа, чиме је укупан број жртава порастао на 71, саопштило је данас Министарство здравља те земље.

Како се наводи у саопштењу, у протекла 24 сата од корона вируса су оболеле још 22 особе, а укупан број заражених је 1.421.

Од вируса је излечено још 36 особа, тако да је укупан број опорављених 589.

Активних случајева је 761.

Северномакедонски министар здравља Венко Филипче најавио је у понедељак да ће мере ограниченог кретања бити ублажене и да ће свако моћи да проводи више времена напољу, али да сви морају да брину о свом здрављу.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here