Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб рекао је да ће политика Берлина према Србији остати непромењена у новој влади премијера Олафа Шолца и да ће све што је засад договорено у оквиру дијалога у Бриселу морати да се имплементира, а да то важи и за Заједницу српских општина на Косову и Метохији.

„Наш став по питању Косова остаће непромењен. Очекујемо нормализацију односа Србије и Косова. Пут до тог циља може бити само Бриселски дијалог. Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, по том питању, има пуну подршку Немачке. Све што је договорено у оквиру дијалога у Бриселу, мора да се имплементира“ – рекао је Шиб за данашње издање “Политике”.

Он је, такође, додао да обе стране морају да испуне свој део и морају да се реше сва остала питања.

На питање да ли ће Немачка сада, за разлику од претходне две године, подржати отварање нових преговарачких поглавља, потом кластера, приликом приступања Србије ЕУ, Шиб је одговорио потврдно.

“Можете да се поуздате у то да ће Немачка и надаље подржавати европске интеграције Србије и Западног Балкана. То је забележено чак у коалиционом уговору нове владе. Не одређује ЕУ брзину којом ће напредовати приступни разговори, већ Србија, и то брзином којом стварно спроводи реформе, посебно у области владавине права и демократије”, нагласио је амбасадор.

Шиб је оценио да је претходних неколико година у Србији било дефицита у неким важним областима, што је, према његовим речима, нагласила и Европска комисија у својим извештајима.

“Србија је многе домаће задатке, које је сама себи задала, сувише дуго одлагала. Један од примера је имплементација медијске стратегије чији је циљ јачање независности медија. Стога је ЕУ дошла до закључка да нису били испуњени услови за отварање нових поглавља. Видим да се брзина спровођења реформи убрзала током 2021. године”, казао је Шиб.

Он је, такође, рекао да је Србија започела важне реформе у области животне средине и енергетике, а одлука о томе да ли ће бити могуће отварање новог кластера у децембру биће донета ових дана, као и да је, како је рекао, реална опција вероватно кластер 4, који обухвата области животне средине и енергетике.

“Приступни преговори представљају трку на дуге стазе, не на кратке. Апсолутно желим да охрабрим владу Србије да не посустаје у својим напорима да се реформе спроводе у свим областима и да их још појача”, додао је он.

Шиб каже да га радује што Србија постаје све привлачнија дестинација за инвестиције немачких компаније и верује да ће убудуће остати тако.

“Србија ће вероватно профитирати и од тога што се повећава број компанија које су раније пословале на другим континентима, попут Азије, а сада своје погоне премештају у Европу, јер су спознале разарајући утицај криза, као што је пандемија изазвана вирусом корона, на глобалне дистрибутивне ланце”, поручио је Шиб.

Немачки амбасадор каже да је познато да Србија, као место за инвестиције, има много потенцијала, а између осталог и велики иновативни потенцијал.

“Србија се већ данас налази међу 50 најиновативнијих макроекономија широм света. Чујем да су немачке компаније толико добродошле у Србији и због тога што обезбеђују добре услове за рад, односно, високе стандарде у односу на социјалну заштиту и заштиту животне средине и на тај начин представљају добар пример. Вредно запажања је и то што не расте само број отворених радних места у немачким компанијама, већ се мења и њихов квалитет”, навео је Шиб.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here