Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 633.013 особа, а забележено је 5.620 смртних случајева. На болничком лечењу је скоро 8.000 људи, а на респираторима 265 пацијената. Заседао је Кризни штаб и предложио од понедељка отварање тржних центара и да од 19. априла школе почну нормално са радом.

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 7.929 хоспитализованих пацијената, док се 265 особа налази на респираторима.

Према последњем пресеку, још 41 пацијент преминуо је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 3.625 особа, од 16.055 тестираних.

Србија је оборила сопствени рекорд по броју вакцинисаних људи, рекао је председник Александар Вучић и навео да је јуче вакцинисано више од 75.000 људи.

У земљи је до јуче вакцинисано скоро 30 одсто пунолетних грађана, саопштила је премијерка Ана Брнабић.

Осудила је кршење епдеимиолошких мера после дербија на стадиону “Рајко Митић” и истакла да је реакцијом надлежних власти показано да нема заштићених.

Премијерка је најавила да ће данас бити одржана седница Кризног штаба и да ће се после седнице неко обратити новинарима.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да се мора наставити са овим темпом вакцинације да би земља изашла из тешке ситуације.

Директорка КБЦ “Бежанијска коса” Марија Здравковић је изјавила да је направљена пометња када је речено да вакцине утичу на плодност и истакла је да не постоје докази за то.

Мировић за РТС: Охрабрује број вакцинисаних, али морамо да будемо опрезни

Охрабрује пораст броја вакцинисаних у претходних неколико дана, а и број новозаражених је нешто мањи, рекао је за РТС председник Владе Војводине Игор Мировић.

Међутим, поручује да је ситуација и даље озбиљна и да и даље морамо да будемо опрезни.

Велико интересовање за вакцинацију без заказивања у Лозници, чекају се нове количине вакцина

У Лозници од данас вакцину поново могу да приме само грађани који имају заказан термин преко е-Управе, а вакцинација незаказаних биће настављена у наредним данима, јер је интересовање ове недеље било толико да је у првим данима подељено више од 500 доза за грађане који се нису пријавили.

У Дому здравља кажу да очекују да пристигне нови контингент вакцина.

Имунизација за незаказане пацијенте у Лозници је почела још 30. марта на неколико пунктова ван града, а ове недеље је то било могуће у свим селима која имају своју амбуланту.

Директорка Дома здравља у Лозници, др Бранка Красавац, каже за РТС да су до сада дали 900 доза за незаказане пацијенте, а да треба да стигне из Завода за јавни здравље још вакцина како би наставили даљу вакцинацију незаказаних пацијената и да је велика заинтересованост.

“У Дому здравља сви су ангажовани, да не кажем чак и гинеколози и стоматолози и лекари опште праксе и педијатри – сви раде на вакцинацији, тако да смо на неки начин мобилисали све лекаре и све сестре. Сви радимо да на све могуће начине изађемо у сусрет грађанима, нека и они нама помогну да буду стрпљиви ако мало сачекају, али иначе не чекају, сви ће добити вакцине”, навела је доктрока.

Истакла је да све вакцине које добију тај дан и поделе.

У Лозници је до сада прву дозу вакцине примило више од 16.500 људи, а другу дозу око 12.000. Од самог почетка процеса имунизације Лозничанима је у Дому здравља на располагању пет пунктова који раде од 8 часова у две смене.

У Шумадијском округу појачава се имунизација

Према подацима Института за јавно здравље, синоћ до 20 часова, од 583 новоузоркованих брисева, коронавирус потврђен је код још 125 грађана Шумадијског округа.

У Крагујевцу је највише новоинфицираних – 74 особе, у Аранђеловцу 26, Баточини осам, Книћу седам, Тополи шест, у Рачи и Лапову још по две особе.

У Универзитетском клиничком центру Крагујевац, према последњим подацима, хоспитализована су 242 пацијената, од којих је 16 на респиратору.

Упоредо, са смањењем броја новозаражених, у Крагујевцу се спроводи интензивна имунизицаја грађана.

Вакцинација се обавља на шест пунктова у граду од 8 до 20 сати и за грађане који нису пријављени путем е-Управе или кол центра.

Само данас биће вакцинисано и 250 раника крагујевачке фабрике “Застава оружја” и четрдесетак студената Универзитета у Крагујевцу.

У Пчињском округу 100 новооболелих

Према најновијим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању од 371 узорка из Пчињског округа, 100 је позитивно на коронавирус.

Од тог броја 52 новооболела су из Врања, 14 из Прешева, 12 из Сурдулице, осам из Владичиног Хана, седам из Бујановца, четири из Босилеграда и три из Трговишта.

У ковид амбуланти у Врању током претходног дана обављено је 268 прегледа, од којих је 80 број првих прегледа. Узоркована је крв код 121 пацијента и сачињена 92 рендгена плућа. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 34 пацијента.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 156 пацијената. Од тог броја 147 је позитивно на коронавирус и исто толико има бронхопнеумонију. На кисеонику су 93 пацијента.

На болничко лечење примљено је 16 пацијената, а отпуштено 13, од тога један пацијент је транспортован у Kлинички центар Ниш.

Тренутно је у ковид болницама Здравственог центра Врање 38 слободних постеља, саопштавају из градског штаба за ванредне ситуације.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here