Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Украјина оптужила Русију да је у у нападу на станицу у Краматорску убијено око 40 недужних цивила. Руска војска одбила да су одговорни за тај напад. Русија потврдила да је уништила центар за обуку страних бораца код Одесе.

САД шаљу Украјини стотине самоубилачких дронова, војна помоћ Кијеву достигла 1,7 милијарди долара

САД су Украјини послале више од 12.000 противоклопних система, 1.400 противваздухопловних система и стотине “самоубилачких” дронова, наводи се у саопштењу адиминстрације америчког председника Џозефа Бајдена.

Вашингтон је у уторак одобрио још сто милиона долара у оружју за Украјину из америчких залиха, чиме је укупна помоћ Кијеву достигла приближно 1,7 милијарди долара од почетка рата.

То укључује и триста милиона долара одобрених прошлог петка у Иницијативи за безбедносну помоћ Украјини, у оквиру које ће се куповати ново оружје.

САД су Украјини, између осталог, “стингер” противваздухопловне и “џавелин” противоклопне системе, више од педесет милиона комада муниције, 45.000 панцира и шлемова, ласерски навођене ракетне системе… (cnn.com)

Ракетни удар у региону Одесе

Руске трупе извеле су током ноћу ракетни удар који је оштетио инфраструктуру у региону Одесе, саопштило је на Телеграму Градско веће Одесе, преноси Укринформ.

“Информација Оперативне команде Југ: као резултат ракетног удара са мора, оштећени су инфраструктурни објекти у Одеској области. Детаљи се разјашњавају”, наводи се у саопштењу. (Укринформ)

Москва: Уништен центар за обуку страних бораца код Одесе

Министарство одбране саопштило је да је уништило центар за војну обуку код Одесе.

“Високо прецизне ракете система ‘бастион’ уништиле су групу страних плаћеника и центар за обуку у близини села Красносилка, североисточно од Одесе”, рекао је портпарол министарства одбране Игор Конашенков.

Додао је да је руска ПВО оборила два украјинска војна хеликоптера Ми-8 и Ми-24 и пет дронова, укључујући два “барјактара ТБ-2”. (Reuters, iz.ru)

У Русију из Украјине избегло више од 674.000 људи

Више од 674 хиљаде људи дошло је у Русију са територија Доњецка и Луганска и других крајева Украјине, јавља Тас, а преноси Известија позивајући се на руске хитне службе.

За један дан границу је прешла 21 хиљада људи. Већина долазака, око 382.000 људи су из Луганска и Доњецка, а више од 100 хиљада су држављани Украјине и других држава, а остали су Руси. (iz.ru)

Лавров: Белорусија треба да буде међу гарантима украјинске безбедности

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров рекао је да је Белорусија треба да пружи безбедносне гаранције за Украјину у будућности, када Кијев потврди свој неутрални статус.

“На захтев украјинске стране, њен неутрални, ванблоковски, ненуклеарни статус треба да прати безбедност гаранције”, навео је Лавров.

Лавров каже да је Москва предложила да Белорусија буде међу земљама гарантима. (Reuters)

Песков: Русија ће преусмерити угаљ на алтернативна тржишта

Русија ће преусмерити испоруке угља на алтернативна тржишта пошто Европска унија одбија да прими испоруке, рекао је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.

“Пошиљке угља биће преусмерене на алтернативна тржишта, пошто Европа одбија његову потрошњу”, рекао је Песков, а преноси ТАС.

Угаљ је и даље веома популарна роба, нагласио је Песков.

Чланице Европске уније синоћ су одобриле нове санкције против Русије које укључују ембарго на увоз руског угља.

Словачка донирала Украјини батерију С-300

Словачки премијер Едуард Хегер каже да је Братислава донирала Украјини батерију противваздухопловног система С-300.

Словачка, која је чланица НАТО-а, управљала је батеријом С-300 коју је наследила након распада Чехословачке 1993. (Reuters)

Готово 40 погинулих у нападу на станицу у Краматорску

Број жртава и рањених у Краматорску је 39, односно 87, саопштили су украјински званичници.

Две ракете погодиле су железничку станицу у Краматорску, а украјински председник Володимир Зеленски је то назвао намерним нападом на цивиле.

“Пошто им недостаје снаге и храбрости да нам се супротставе на бојишту, цинично уништавају цивилно становништво”, навео је Зеленски у саопштењу. (Reuters)

Руско Министарство одбране: Војска није дејствовала у подручју Краматорска

И Министарство одбране Русије демантовало је тврдње Кијева о руском ракетном нападу на железничку станицу у Краматорску.

Како се наглашава, Оружане снаге Руске Федерације нису имале ватрене задатке на том подручју. (iz.ru)

Штаб ДНР: Украјинска војска одговорна за напад на станицу у Краматорску

За напад на станицу у Крамторску одговорна је украјинска војска, тврди се из штаба територијалне одбране самопроглашене Доњецке народне републике, преносе Известија.

“Украјинске трупе извршиле су напад ‘точка-У’ ракетама у зони Железничке станице у Краматорску, где се врши евакуација локалног становништва”, наводи се у извештају. (iz.ru)

Ступа на снагу нови пакет санкција ЕУ против Русије

Пети пакет санкција Русији за које су земље чланице ЕУ дале “зелено светло” требало би да ступи на снагу данас.

Укупна вредност забране трговине која се успоставља петим пекетом санкција ЕУ против Русије процењује се на 10 милијарди евра.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оценила је да ће забрана увоза угља из Русије у вредности од четири милијарде евра значајно смањити важан извор прихода Москве односно “могућност финансирања војне машинерије”.

Нови пакет “тешких санкција” по први пут обухвата забрану увоза угља из Русије, забрану приступа руским бродовима ЕУ лукама, рестрикције за друмски теретни превоз, потпуну забрану трансакција са четири највеће руске банке, забрану увоза дрвета и цемента, као и луксузне робе као што су водка и кавијар.

У Бриселу су најавили да ће се радити и на додатним санкцијама, укључујући увоз нафте и увођење специфичних начина плаћања пореза.

Украјинске железнице: Више од 30 погинулих у ракетном нападу на железничку станицу у Краматорску

Више од 30 особа је погинуло, а преко 100 рањено у ракетном нападу на станицу у источном граду Краматроску, саопштиле су Украјинске железнице.

Станица је коришћена за евакуацију цивила из области које су на удару бомби руских снага, пренео је Ројтерс.

Три воза која превозе евакуисане цивиле блокирана су у том региону Украјине након ваздушног напада на пругу, додају Украјинске железнице.

Гувернер Доњецке области, позивајући се на информације полиције и спасилачких служби, рекао је раније да се страхује да би могло бити на десетине жртава.

Јапан планира да постепено смањује увоз руског угља

Јапан планира да постепено смањује увоз руског угља док трага за алтернативним добављачима, рекао је тамошњи министар индустрије Коичи Хагиуда.

Токио жели да временом прекине увоз угља из Русије, која је други највећи добављач Јапана те руде у 2021.

Русија је чинила 11 одсто укупног јапанског увоза угља 2021, према владиним подацима а била је пети највећи добављач природног гаса у прошлој години.

“Морали бисмо да пронађемо алтернативне добављаче или бисмо се суочили са потешкоћама у обезбеђивању угља што би могло довести до нестанак струје и слично. Морамо даизбегнемо такву ситуацију”, рекао је Хагиуда.

“Придружићемо се са санкцијама Русији без наношења штете домаћој индустрији”, додао је јапански министар. (Reuters)

Фон дер Лајенова и Борељ стигли у Кијев

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ стигли су рано јутрос у Кијев.

Фон дер Лајенова и Борељ у Кијев кренули су ноћас возом из Пшемисла, у Пољској, око 13 километара од границе са Украјином.

Планирано је да се председница ЕК у Кијеву састане са председником Украјине Володимиром Зеленским.

За евакуацију планирано десет хуманитарних коридора

Потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук каже да је циљ да се данас успостави до
десет хуманитарних коридора за евакуацију цивила, додајући да ће излаз из Маријупоља као и претходинх дана једино могућ приватим возилима.

Сви коридори односе се на југ и исток земље. (Reuters)

Североисточна Сумска област чисти се од мина

На територија Сумске области рашчишћавају се последице борбених дејстава, каже начелник те области на североистоку Украјине.

Дмитро Живицкиј истакао је да територија региона није безбедна јер има још много минираних и неистражених делова.

Апелује на локално становништво да се не вози поред пута и да не користи шумске путеве, као и да се не приближавају уништеним војним возилима. (Укринформ)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here