Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Вакцина против коронавируса британско-шведског произвођача “Астра-Зенека” стигла је у Србију, а први контингент од 150.000 доза на аеродрому је дочекао председник Србије Александар Вучић. Председник Вучић је одговарајући на новинарска питања коментарисао значај вакцинације, као и синоћно приказивање филма „Дара из Јасеновца“.

Александар Вучић је рекао том приликом да је авионом из Истанбула стигло 150.000 “Астра-Зенека” вакцине. Истакао је да ће та вакцина од сутра бити доступна за наше грађане и да почиње стварни процес имунизације.

“То није само 150.000 доза, него вакцина. Ово што је стигло на београдски аеродром значи још 150.000 вакцинисаних. Ја сам поносан на одговорност, озбиљност коју смо показали у борби за очување здравља и живота”, казао је Вучић.

За ово је, напомиње, било потребно много труда, али и труда “наших пријатеља из Уједињеног Краљевства и Индије”.

“Молио сам и Бориса Џонсона и многе друге у братанској власти. Хвала им што ‘Астра-Зенека’ вакцине стижу у Србију много пре него у други део земаља на нашем континенту. Хоћу да се захвалим Нареднри Модију, као и министру спољних послова Индије. Цена за ове вакцине је апсолутно најповољнија и по изузетно повољним ценама успели само да обезбедимо ове вакцине. Од сутра су доступне за наше грађане”, казао је Вучић.

Председник је рекао да је доласком вакцине компаније “Астра-Зенека” Србија има вакцине четири произвођача.

Наши бројеви су, напомиње, велики што се тиче вакцина, али, додаје, још нисмо постигли много по том питању.

“Ми смо 756.000 људи вакцинсали, првом или другом вакцином, али рачунајте да имамо тек око 100.000 људи са 98 или 99 одсто заштите од смрти, а не заражавања, а то су они којима је прошло 10 или 15 дана од ревакцинације. Ми сад почињемо стварни процес заштите становништва”, казао је Вучић.

Напомиње да “морамо брзо да покушамо да дођемо до близу милион вакцинисаних”

“Макар првом вакцином до краја фебруара, а да нам број ревакцинисаних пређе 700.000 до краја фебруара. Тек у марту ћемо почети да осећамо благодети, бар по броју смртних случајева, упркос нашој недисциплини, вакцина које смо обезбедили”, казао је Вучић.

Те вакцине, наводи Вучић, различито делују.

“Људи имају право да изаберу. Астра-Зенека је једна одлична вакцина, али да не будем ја неко ко ће да штити Астра-Зенеку били жртва напада због ниске цене, јер нису хтели да зарађују”, навео је председник.

Цела Европа се, каже, претплатила на “Астра-Зенека” вакцину.

“Ми смо успели пре других да добијемо значајне количине захваљујући нашим британским и индијским пријатељим. Британци су ишли у вакцинацију, имали су много мука, али сада им дрстично падају бројеви. Очекујем да се то нама деси у марту када вакцина покаже своју снагу. Ми алтернатива вакцини немамо. Поносан сам што Србија може сачува своје друго место у Европи, да се пропорционало броју становника и проближи Великој Британији”, навео је Вучић.

Биће каже и оних који ће се заразити и после две вакцине, један или два од 100 имаће и тешке последице.

“Али, један или два у односу на 100 ја мислим да огромну заштиту пружа нешем становништву”, истакао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић истакао је и да је ревакцинација од кључног значаја и изразио уверење да ће Србија, пре него што дођу вакцине из Ковакс програма, вакцинисати и ревакцинисати 1,1 до 1,2 милиона људи, што је 20 одсто пунолетног живља.

Вучић је, у обраћању медијима, рекао да су “Астра-Зенека” вакцине, које су данас стигле у Србију резултат билатералног, односно трилатералног договора.

“Овде смо данас зато што смо билатералним путем, односно трилатералним успели ово да договоримо. Дуго смо се борили. Много мука је било за британске званичнике колико смо их давили нашим захтевима. Није ни нама увек пријатно да то радимо, али се боримо за земљу и грађане. Они су имали стрпљења да нас саслушају. Онда смо мучили Паскала Сориоа, директора Серум института у Индији, па сам поруке слао шефу дипломатије Индије и индијском премијеру “, рекао је Вучић.

Вучић је казао да је су резултат свега тога вакцине, те да оне нису пале с неба како неки кажу, јер да је тако, како је рекао, имали би их и други.

Амбасадорка Уједињеног Краљевства у Београду Шан Меклауд изјавила је да се радује што види долазак вакцине “Астра-Зенека”.

“Ова вакцина је развијена на Универзитету Оксфорд. У тиму су били и млади научници из Србије. Поносна сам што је британска влада подржала развој и те сарадње. Вакцинисати свет значи глобални труд. Радујем се што ће Оксфордска вакцина бити ускоро доступна широм света. Вакцина нам даје наду у борби против коронавируса”, истакла је Меклаудова.

Отправник послова амбасаде Индије у Београду Виџај Кумар изјавио је да Индија и Србија негују пријатељске односе, а снабдевање вакцина пријатељском српском народу ће отворити још једно поглавље у нашим блиским односима.

“Србија је прва земља у региону која је набавила ове вакцине из Индије. Премијер Нареднра Моди је истакао да ће Индија своје производне капацитете ставити на располагање другим земљама. Данашња испорука потврђује то опредељење владе Индије, упркос чињеници да у Индији постоји потреба за великом количинима вакцине. Ову вакцину је развила компанија ‘Астра-Зенека‘, а произвео Индијски институт за серуме који је највећи произвођач вакцина”, казао је Кумар.

Према његовим речима, испорука вакцина је финализована након разговора између влада две земље.

Србија, напомиње, иде веома добро што се тиче програма вакцинације и веома је успешно поднела економски удар пандемије.

“Желимо пријатељском народу Србије просперитет и добро здравље”, казао је Кумар.

Председник Александар Вучић је изјавио и да су грађани Црне Горе заслужни за то што су добили вакцину од Србије, јер су то, како је рекао, наша браћа и пријатељи.

Тако је одговорио на питање новинара да прокоментарише то што се, како је наведено, политички актери у Црној Гори свађају ко је заслужан за набавку вакцине у тој земљи.

“Наша је обавеза да делимо добро и зло са њима и ако можемо да помогнемо, помагаћемо и они би нама да су у тој ситуацији. Не желим да улазим у политичке приче, нити ме занимају, као што сам данас захвалан британски и индијским пријатељима, и они су захвалили нама, ми бисмо се сутра захвалили њима за неку другу ситуацију, то је нормално”, казао је Вучић.

Истиче да ако вам брат, пријатељ и комшија нису задовољни, да онда ни ви не можете да будете задовољни.

“Тако да у те страначке приче не могу и не желим да улазим”, поручио је председник Србије.

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је и филм „Дара из Јасеновца“, оценивши да је филм тежак али да је важан за наш народ.

„Гледао сам филм и ја не могу то да посматрам са уметничке стране, не могу да будем професионалан и објективан. Филм ми се допао. Тежак је, али мислим да је важан за наш народ, јер се коначно неко сетио да направи филм о месту највећег српског страдања. Држава је помогла и било је на моју иницијативу. Ја сам иницијатор тога. Поносан сам на то. Ако смо направили неку грешку, одговараћемо према грађанима Србије. Не бежим од тога, поносим се тиме што смо то урадили“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here