Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Сви они који су се тестирали на ковид 19 и чекају резултат ПЦР теста, могу се од данас пријавити на аутоматски сервис за добијање обавештења путем имејла и СМС поруке 24 часа дневно – поручио је Михајло Јовановић, директор Канцеларије Владе Србије за ИТ и електронску управу.

Обавештење не садржи резултате теста, већ само информацију да је тест готов, као и датум издавања теста, наводи се на порталу euprava.gov.rs.

Резултати теста могу се погледати на порталу www.e-zdravlje.gov.rs, тако што се свако може пријавити на неколико начина.

Сви који имају налог на порталу еУправа, могу да изаберу опцију „Пријави се преко eid.gov.rs“, док би они који желе да се пријаве уношењем серијског броја картице здравственог осигурања и ЛБО броја, требало да изаберу опцију „Пријава са картицом здравственог осигурања“.

Тест се можете преузети и у здравственој установи где је особа тестирана.

Путем тог сервиса не шаљу се информације о сериолошким тестовима на ковид (брзи тестови), већ искључиво о ПЦР тестовима.

Ово је јавности саопштио директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михајло Јовановић.

Нагласио је да је услуга бесплатна, као и да су подаци заштићени и у тим порукама нема података о грађанима, нити те поруке носе информацију да ли је тест позитиван или негативан, већ ће се у порукама сугерисати грађанима да ако желе да виде резултат свог теста оду на портал е-Здравље где када се улогују могу да виде своје комплетне резултете.

Указао је да је сам портал е-Управе прилагођен мобилним телефонима и да очекују да ће највећи број грађана приступити порталу управо преко телефона.

Неке европске земље су направиле мобилну апликацију за праћење коронавируса, а Јовановић каже да Србија размишља о томе.

“Различити тимови министарства и канцеларија раде на томе и сигуран сам врло брзо ћемо изаћи са правим предлогом који је услађен са нашом законском регулативом”, закључио је Јовановић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here