Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Осим свих мера превенције за сузбијање епидемије, Институт за јавно здравље за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ донео је препоруке како се треба понашати у парковима и дечијим игралиштима како бисмо на што ефикаснији начин заштитили малишане и себе.

Ове мере треба да ублаже трансмисију новог вируса и сузбију епидемију, а прописана је превенција за сваку активност где се грађани најлакше могу заразити. Већина препорука Кризног штаба до сада је важила у појединим градовима у Србији који су већ увели ванредну ситуацију због наглог ширења вируса корона, а ове мере ће сада важити за целу територију Србије.

На сајту Института „Батут“ стоји првенствено да децу треба водити у паркове и игралишта која су близу места становања, јер на тај начин се смањује употреба јавног превоза у коме је могућност заражавања веома висока.

  1. Нема дељења играчака ни сокића

Генералне препоруке су да се на отвореном држи дистанца, а то у овом конкретном случају значи да би требало да се деца играју у што мањим групама – до петоро деце. Ово једино не важи ако деца живе у истом домаћинству. Такође, препорука је да се деца играју само својим играчкама као и да нема дељења хране и пића. Такође је напоменуто да се деца играју само оним играчкама које могу да се перу или дезинфикују.

  1. Дезинфекција

У препорукама се наводи да је дезинфекција руку, осим одржавања дистанце, једна од најбитнијих мера. Тако се сугерише родитељима да увек код себе имају дезинфекционо средство које је на бази 70 одсто алкохола којим ће прскати површине са којима се долази у контакт, али и ручице малишана. Такође по повратку кући неопходно је да дете темељно опере руке.

  1. Причајте са децом о корони

Као посебна ставка издваја се и да би родитељи и старатељи требало да едукују децу о значају придржавања ових мера. У препорукама се додаје и да то треба урадити кроз игру. Малишанима је важно објаснити да избегавају грљење, љубљење и све друге присне контакте с људима, али и да поред основних хигијенских навика сада треба да упражњавају и неке додатне.

  1. Деца до две године не носе маске

Деца млађа од две године не морају да носе маске, док малишани старости од две до 10 година би требало да носе маске, али би то требало временски ограничити на два сата тако да избегавајте дуже задржавање у парку или игралишту. Такође, родитељи и старатељи морају бити у могућности да стално надзиру малишане док носе маске.

Препорука Института „Батут“ је и да родитељи не воде децу у куповину ако то није неопходно.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here