Mesto za reklamu

07.01.2019.

Најрадоснији хришћански празник Божић, верници са централног Косова дочекали су у својој светињи, манастиру Грачаница. У цркви Успења Пресвете Богородице празничну литургију служио је епископ рашко призренски Теодосије.

И овај Божић верници са централног Косова обележавају на литургији уз причешће после четрдесетодневног поста. Током службе прочитана је и посланица поглавара Српске православне цркве, патријарха Иринеја у којој се посебна пажња посвећује народу на Косову и Метохији.

„Говори о трајнијем решењу за Косово и Метохију без уважавања значило би прихватити ратно и поратно етничко чишћење и отимачину као свршен чин и одбацити све вредности на којима бар начелно почива хришћанска Европа, али и читав свет. Ми тражимо поштовање једног од основних хришћанских начела – све што хоћете да чине вама други људи, чините и ви њима. Све што захтевамо за нашу браћу и сестре на КиМ спремни смо да пружимо и пружамо свим народима који живе или на Косову и Метохији или у другим крајевима“, наводи се у Божићној посланици коју је верницима прочитао епископ рашко призренски Теодосије.

Жеље верника су скромне, да буде здравља, слоге и мира.

„Да буде мир, да се сви сложимо и да живимо у љубави. Да нас буде више и да се више рађамо“, поручила је Драгана Зеленовић из Урошевца.

„Ми смо из Бабиног Моста. Божић прослављамо као и сви Православци, идемо по Бадњак, палимо Бадњак, кући имамо посебне обичаје, долазимо у цркву. А моја жеља за Божић је да буде мир“, каже Александар Петровић из Бабиног Моста.

„Дошла сам да запалим свеће за здравље. Окупимо се сви за Божић, цела породица. Сутрадан идемо у госте код рођака. Свима би пожелала да буду живи и здрави, да буде напретка у новој години“, каже нам суграђанка из Грачанице.

Расељени који су дошли у манасир Грачаница су пожелели да се врате у своје напуштене домове и у град из кога су прогнани. Лариса Радивојевић из Приштине је једна од њих.

„Да се у овој години расељена и избегла лица врате на своја огњиште. Ја сам из Приштине и за мене је ово неописив догађај, али где год да смо, где су Срби ту је дом“.

На питање да ли постоји нада да ће се вратити у свој град. Лариса каже: „Да, волела бих да се вратим и та нада никада неће умрети“, казала је Лариса Радивојевић.

Литургији и причешћу присуствовао је државни секретар у Министарству привреде у влади Републике Србије Бранимир Стојановић који је упутио честитке својим сународницима али је и истакао да никада није било лако бити Србин и православац.

„Свим Србима, свим православцима желим да прославимо овај празник онако како доликује, како смо наследили да тако учимо и оне које остављамо иза нас, да чувају традицију, да верују у Бога да се труде да буду бољи људи и да градећи заједништво да се окупљамо око наше Цркве, да преживимо ове тешке изазове који су данас пред нама и који нас сигурно чекају и у будућности“, казао је Бранимир Стојановић.

Током празничног дана у Грачаници је мирно, на улицама нема гужве осим понеког пролазника који је кренуо у госте на Божић.

После снега који је падао претходног дана, путеви су очишћени.

 „Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here