Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини састала се у Бриселу са приштинском делегацијом коју је у циљу наставка дијалога са Београдом 15. децембра формирао косовски парламент. Таксе остају док Београд не промени понашање, поручује приштински тим.

На састанку у Бриселу размењена су мишљења о стању дијалога, а висока представница је поновила неопходност укидања такси које су косовске власти увеле за робу из централне Србије, наводе у Европској служби за спољне послове.

“Поздрављајући формирање делегације, висока представница је њихово присутво у Бриселу оценила као сигнал приоритета који косовске власти дају процесу нормализације, што је и неопходан услов за даљи ЕУ пут Косова, али и као потребу заједничког рада на дијалогу Београда и Приштине коме посредује ЕУ, саопштено је у ЕЕАС.

У саопштењу Спољнополитичке службе ЕУ наводи се да је данашњи састанак са члановима новооснованог тима Приштине био прилика да се размене мишљења о дијалогу.

“У том контексту висока представница поновила је и хитност повлачања царинских тарифа које је влада Косова увела крајем прошле године, наводи се у Бриселу.

Могеринијева је оценила да је за постизање свеобухватног правнообавезујућег споразума о пуној нормализацији односа Београда и Приштине неопходна клима која доприноси добросуседским односима, где су претходно постигнути споразуми примењени и поштовани и где се избегавају потези и изјаве који нису у складу са крајњим стратешким циљевима и интересом.

Након састанка у Бриселу, чланови приштинске делегације поновили су да одлука неће бити промењена све док Београд не промени понашање.

“Тарифе се неће укинути безусловно, а Србија мора да прекине са кампањом повлачења признања косовске независности”, казао је члан делегације Приштине Шпенд Ахмети.

Весељи: Одбијање дијалога није опција

Председник косовске скупштине и лидер најутицајније владајуће Демократске партије Косова, Кадри Весељи, сматра да одбијање дијалога није опција.

“Одбијање дијалога није опција. Штавише, то би била услуга Србији на међународној сцени. Из прошлости знамо да када је Србија одбијала дијалог, увек је излазила из процеса као губитник. Ми не смемо да поновимо ту погрешну лекцију Србије”, навео је Весељи на Фејсбуку.

Каже да ће одлука о споразуму са Београдом бити донета “уз пуну сагласност са међународним партнерима Косова”.

“Улазимо у дијалог да победимо. Посао који је данас започела наша делегација биће транспарентан у свим фазама. У међувремену, ускоро ћемо у косовској скупштини усвојити закон о референдуму који ће омогућити грађанима да дају коначну реч о резултатима процеса дијалога”, рекао је Весељи.

Према Ахметијевим речима, недавно формирани тим има “ексклузивну одговорност” да преговора о, како каже, коначном споразуму са Србијом, уз консултације са осталим приштинским званичницима.

“Наша порука ЕУ јесте да смо ми спремни. Ми смо једна екипа која представља Косово и спремни смо да разговарамо о отворним питањима”, казао је Ахмети и додао да то не треба погрешно схватити као њихову спремност на било какве компромисе само због признања од стране Србије.

После разговора у Бриселу, чланови тима најављују појачану динамику разговора у наредном периоду.

Косовска страна је у Бриселу изнела очекивања да ће се током дијалога покренути и питања расветљавања судбине несталих и ратне одштете.

Фатмир Љимај, који је заједно са Ахметијем на челу тима, очекује да се дијалог више неће водити “по одвојеним питањима” већ да ће се ићи на свеобухватан споразум са Србијом, који би, како каже он, требало да подразумева “међусобно признање”.

“Односи између Косова и Србије нису нормални и ми смо овде да бисмо вратили ствари у нормалу. Ми смо представили низ услова које треба да испуни Србија да би се створили нормални услови за наставак дијалога”, рекао је Љимај.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here