Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поздравила је данас, како је рекла, феноменално испреговаран договор председника Александра Вучића са председником Русије Владимиром Путином у вези са ценом гаса, имајући у виду то да ће у критичним зимским месецима цена тог енергента у Србији остати 270 долара.

Брнабић је, одговарајући на питања народних посланика у Дому Народне скупштине, нагласила да је договор бољи него што је ико могао да замисли, будући да се цена гаса на тржишту сада креће 964, а негде прелази и 1.000 долара.

Она је оценила да ће то донети привреди и грађанима Србије стабилност, додавши да је ово показатељ и тога како се Србија добро бори у најтежим ситуацијама.

Премијерка је поновила да спровођење пројекта Рио Тинто зависи од студије о процени утицаја на животну средину, као и од тога шта ће грађани рећи.

Без тога пројекта нема, поручила је Брнабић, одбацивши оптужбе да закон о референдуму и измене и допуне Закона о експропријацији имају везе са страним инвеститорима.

Закон о референдуму има везе са нашом обавезом да га ускладимо са Уставом и то је требало да буде учињено до 2009. године. Нажалост није, и у том смислу нисмо поштовали Устав. У овом тренутку морамо да мењамо закон да бисмо поштовали Устав, указала је премијерка.

Према њеним речима ни Закон о експропројацији, нема никакве везе са инвеститорима, већ са капиталним инвестиционим пројектима, али пре свега са оним које спроводи Влада.

Говорећи о бољем привредном амбијенту, Брнабић је подсетила на то да у Србији од 2015. године не постоји разлика између домаћих и страних инвеститора.

Премијерка је навела да је Влада Србије усвојила предлог Министарства привреде о мерама подстицаја за отварање 50 нових радних места у компанији ESB Pellets у Тутину и истакла да је то лепа вест за ту општину.

Брнабић је указала на то да је у Србији у протеклих годину дана отворено 60.000 нових радних места, истичући да је то један од највећи успеха Владе у првој години мандата.

Она је рекла да је у околностима глобалне пандемије коронавируса Србија међу земљама са најбољим економским резултатима у Европи, наводећи да се српска економија много брже опоравља него што се очекивало, као и да ће Србија ове године имати раст више од 7 одсто.

Као један од успеха Владе, премијерка је навела и контунирани раст плата и пензија укључујући и минималац, као и исплати једнократне помоћи од 500 евра пензонерима.

Брнабић је напоменула да је кроз три пакета мера подршке грађанима и привреди држава издвојила више од осам милијарди евра, као и да је привреда показала ванредну жилавост и отпорност.

Она је додала и да је један од главних приоритета Владе био да се сачувају животи грађана и здравствени систем.

Током првих годину дана први смо у континенталној Европи набавили вакцине, чак 4 различите у том тренутку, а данас их имамо пет. Направили смо систем у којем грађани лако могу да се пријаве за вакцинацију у ком граду и општини, рекла је она.

Премијерка је подсетила да су отворене три нове болнице са више од 2.000 кревета за ковид пацијенте, као и да је покренута производња две вакцине против коронавируса, руске и кинеске.

То ће значити много већу националну безбедност јер ће се претње као што ова пандемија понављати, а имаћемо ресурсе којима ћемо моћи да се бранимо и да спремније дочекамо сличну ситуацију, истакла је премијерка.

Брнабић је нагласила да ће се наћи најбоље решење и за испите за упис у школе, као и да ће Министарство просвете заједно са синдикатима и родитељима видети шта је најбоље што се тиче распуста.

Такође, премијерка је истакла да је Србија на најбољи начин спровела онлајн наставу.

Били смо једина земља која у 2020. години није изгубила ниједан дан наставе јер смо од 2018. године кренули да уводимо дигиталне учионице. Били смо спремнији него друге државе. Ми смо то радили да би модернизовали наше образовање, али како год, та настава се не може поредити са физичким одласком у школу, рекла је премијерка.

Она је додала да се због тога тражи баланс, наводећи да су то тешке одлуке.

Према њеним речима, један од разлога због којег се још размишља да ли да се иде на распуст од 20. децембра или не је управо тај, а други разлог је то што у великом броју школа још није завршено оцењивање.

Трећи разлог за размишљање, да ли да урадимо како су лекари препоручили је тај што не знамо каква ће бити епидемиолошка ситуација, па је можда боље да сачувамо то као резерву ако почну бројеви да расту, рекла је она.

Брнабић је указала да је велика одговорност на Влади и да постоји забринутост јер постоје генерације које годину дана не иду нормално у школу.

Имаћемо то у виду и наћи ћемо најбоље решење, поручила је Брнабић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here