Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је да је одлука о проглашењу доктората министра финансија Синише Малог за плагијат “еклатантан пример политичке одлуке и политичких притисака”, који доводи у питање и независност Београдског универзитета.

“Ово је еклатантан пример и политичке одлуке, и политичких притисака, и двоструких стандарда, и шта све не. За мене, ово озбиљно доводи у питање независност Београдског универзитета и далеко превазилази докторат Синише Малог”, рекла је новинарима у Новом Саду Ана Брнабић, одговарајући на питање у вези с докторатом Синише Малог и о томе да ли ће и какве последице он сносити.

„За мене, као председницу Владе Србије, најважније у овом тренутку да све што радим да се покаже да ми као Влада ни у једном тренутку нећемо да утичемо на аутономију Универзитета. Али, остали, који толико воле тај Универзитет, треба да размисле о свим овим питањима и кажу који су одговори на њих, јер ово је далеко превазишло докторат Синише Малог”, рекла је премијерка након затварања четвртог Регионалног форума младих лидера у Новом Саду.

Упитана како је разумела изјаву председника Александра Вучића да Синиша Мали мора сносити и политичке последице и да ли то значи да ће се то одразити на његову функцију министра, премијерка је рекла да ће с Вучићем разговарати “и као с председником Србије и као с председником Српске напредне странке” о овом питању.

“Ако се не варам, председник Вучић је рекао да Мали треба да сноси политичке консеквенце својих лоших процена и политичких одлука, а као министар финансија он јесте и политичка фигура. Ја, ако имам шта да замерим Малом, онда је то што је дозволио ове притиске и уцене и да његов докторат политизују као тему. Мислим да је било важно да је Синиша Мали у једном тренутку требало да изађе и каже – људи, у тренутку када ви политизујете овај докторат, ја у томе не желим да учествујем, не желим ово да радим ни себи, ни својој породици, ни Влади. То бих ја урадила”, рекла је Ана Брнабић.

Оценила је да је Мали још раније требало да повуче свој докторат, јер, како је рекла, “њему звање није ни додељено”.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here