Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је да је данашњи састанак у оквиру Самита Западног Балкана у Тирани био тежи него што је очекивала и да се више причало о другим темама, међу којима и о дијалогу Београда и Приштине, него о ономе што је потребно региону.

   Брнабић је новинарима рекла да је покушала да се фокусира на добре резултате и сарадњу у региону, а да је неко други разговор пребацивао на терен политике.

Ако желите да говорите о политици, онда смо ту да кажемо чињенично стање, али и то да је сарадња важна, нагласила је премијерка.

Она је навела да је током самита имала размену мишљења са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, додавши да је било његових провакација и идеја о томе како треба да изгледа регионална сарадња, али да је добио адекватан одговор и чињенично стање.

Председница Владе је пренела да је Курти говорио о томе како не може више овако да се сарађује него у дургачијем формату у коме су Косово и Србија једнаки партнери.

Брнабић је нагласила да му је одговорила да то није могуће и да постоје велике разлике јер је Србија суверена држава, а такозвано Косово није, и да је такве ствари најбоље оставити за дијалог.

Премијерка је нагласила да регион очекују важни пројекти, подсетивши на то да ће 1.јула ступити на снагу Споразум о укидању роминга на територији Западног Балкана.

Она је најавила да ће у септембру почети изградња такозваног ауто-пута мира од Ниша до Мердара, при чему је изразила очекивање да ће тада у Србији бити присутни и представници Европске уније.

Имамо до краја године и почетак изградње гасовода до Бугарске, што је важан регионални пројекат, а онда већ у првом кварталу 2022. године почетак још два важна пројекта, навела је Брнабић.

Председница Владе је објаснила да је један железнички Коридор 10, односно модернизација комплетне трасе од Београда до Прешева, а други пруга између Ниша и Димитровграда.

Брнабић је прецизирала да је вредност Економског инвестиционог плана за Западни Балкан девет милијарди евра, додавши да је ЕУ определила и додатна средства, али то ће зависити од пројеката.

Премијерка је рекла и да Србији предстоје међувладина конференција, као и неколико регионалних самита, међу којима је и наставак Берлинског процеса почетком јула.

На Самиту су учествовали и и европски комесар за проширење Оливер Вархељи, председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Северне Македоније Зоран Заев, албански премијер Еди Рама и председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија.

Заједничка декларација није потписана због Куртија

Заједничка декларација, после самита лидера Западног Балкана у Тирани није усвојена зато што је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти у последњем тренутку затражио да у документу стоји “Република Косово”, сазнаје  Та н ј у г.

Та декларација је, према изворима Танјуга,  данима усаглашавана, али се од њеног усвајања данас одустало.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here