Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 343.870 особа, а забележено је 3.325 смртних случајева, показују подаци са сајта covid.rs.

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 7.631 пацијент на болничком лечењу, док се 265 особа налази на респираторима.

Према последњем пресеку, још 37 пацијената преминуло је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 1.966 особа, од 7.573 тестирана.

Вирус не попушта – велики број људи је у болницама

Мање је тестираних и потврђених нових случајева заразе него пре празника, али број оболелих којима је неопходно болничко лечење и даље је висок.

Од 167 узорака из Пчињског округа, 74 су позитивна

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 167 узорака из Пчињског округа, 74 су позитивна на коронавирус.

Од овог броја 51 из Врања, 13 из Сурдулице, 7 из Владичиног Хана, 2 из Босилеграда и 1 из Трговишта.

Златиборски округ: У болницама 433 пацијената, више отпуста

У болницама Здравственог центра хоспитализовано је 433 пацијената, од којих је 398 позитивно на ковид-19.

На респиратору је 19 пацијената, највише у ужичкој Општој болници – 13.

У последња 24 сата у болницама Златиборског округа прегледано је 723 пацијената, остварено 39 пријема и 46 отпуста, наводи се у саопштењу Здравственог центра Ужице.

У привременој ковид болници у Ужицу хоспитализовано је 116 пацијената, од којих је код 106 пацијената потврђен ковид-19.

У Колубарском округу 87 новозаражених, у Ваљеву 46

Према подацима Штаба за ванредне ситуације града Ваљева, током јучерашњег дана, забележено је у Колубарском округу још 87 нових позитивних на вирус корона, од чега у Ваљеву 46.

У Љигу је регистрован још један случај позитиван на коронавирус, Мионици три, Лајковцу шест, Осечини седам и Убу 24.

У ковид амбуланти Дома здравља Ваљево обављено је 305 прегледа, а у ковид амбуланти ваљевске Опште болнице 28.

Четири особе су примљене на болничко лечење, па је тако сада на хоспитализацији 119 пацијената, од којих је 11 на респиратору.

У Ваљеву се од вируса укупно у болници и у кућној изолацији лечи 3.587 особа.

У ковид болницама Здравственог центра Врање 108 пацијената

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 145 прегледа, а укупан број првих прегледа је 84. Узоркована је крв код 113 пацијента и сачињена су 84 РТГ плућа.

Урађено је и 89 антигенских тестова, од тог броја 44 су позитивна. Урађено је и 8 пи-си-ар тестова и три брза теста. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 19 пацијената.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 108 пацијената. Од тог броја 96 је позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 96 пацијената, на кисеонику 56.

На болничко лечење примљено је 10 пацијената, док је 5 отпуштено. Од тога један је транспортован у Клинички центар Ниш. Тренутно је у ковид болницама ЗЦ Врање су 52 слободне постеље.

 Професорка Весна Шуљагић: О вакцини мислити као о слободи

Професорка Весна Шуљагић, епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција Војномедицинске академије залаже се за што масовнију вакцинацију становништва, јер се тако, како каже, вирус ставља под контролу.

Професорка Шуљагић, која је пре десет дана примила прву дозу „Фајзерове” и „Бинтекове” вакцине каже да се добро осећа и да је срећна и задовољна.

“Сањала сам дан кад ће стићи вакцина. Ми на факултету учимо децу да је онај моменат кад добијемо вакцину најважанији. Вирус је до сад контролисао нас, а сад ми преузимао контролу над њим, под условом да испунимо све протоколе”, рекла је гостујући у Јутарњем дневнику епидемилиог Весна Шуљагић.

Она не очекује нежењене ефекте вацкине.

“Треба мислити о слободи након вакцинације. Моја порука је, вакцинишите се чим будете могли, то је светло на крају тунела, без стрхаа, годину дана је дуго и ово је победа науке”, закључила је професорка Шуљагић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here